Asteroide-forsvar er ramt af nedsmeltning – ingen vil være helte

En dansk crowdfunding-kampagne startede lovende, men den er gået i stå. Nu har man bedt en global organisation om hjælp.

Søren Ekelund har arbejdet med Emergency Asteroid Defence Project siden 2012. Han holder en model af fartøjet, der ifølge Iowa-forskerne kan sprænge asteroider i stykker, så de ikke rammer Jorden. (Foto: Hanne Kokkegård - DR Videnskab © Hanne Kokkegård - DR Videnskab)

Det går mildest talt elendigt med den danske crowdfunding-kampagne, der skal samle penge ind til at redde Jorden fra asteroider.

Den 12. maj åbnede Emergency Asteroid Defence Project - EADP - indsamlingen via indsamlingsplatformen Indiegogo, og målet er 200.000 dollars på 2 måneder. Nu er der 24 dage tilbage, og man har indsamlet 7165 dollars – svarende til 4 procent.

157 har doneret penge, og mange af donationerne er små - helt ned til 1 dollar. Nu forsøger man at få den globale organisation Avaaz.org til at opfordre dets 41,5 millioner følgere til dels at støtte projektet, dels at slutte op om en underskriftsindsamling, der skal anbefale andre fx politikere om at støtte projektet.

Amerikanske forskere skal udvikle fartøj

Målet for EADP-indsamlingen er klart defineret, men nok lidt fjernt for mange af os: Pengene skal gå til amerikanske forskere på Iowa State University's Asteroid Deflection Research Center til udvikling af et fartøj, der med atomvåben om bord kan sendes ud i Rummet og skubbe asteroider væk eller sprænge dem i stykker, hvis de har kurs mod Jorden.

Folkene bag indsamlingen henviser til naturkatastrofen i 2013, hvor et 20 meter stort klippestykke hamrede ned gennem Jordens atmosfære og sårede over 1500 mennesker og lavede skader på veje og op mod 5000 bygninger for 33 millioner US dollars i Tjeljabinsk-regionen i Rusland, cirka 1700 km øst for Moskva.

De peger også på, at for mere end 100 år siden i 1908 ødelagde en asteroide fx 2000 km2 landområde i Tungska i Sibirien. Det svarer til 2/3 af Fyn.

Overrasket over at det går trægt

EADP har promoveret projektet på forskellige rumfartskonferencer med eksperter og har fået anerkendelse.

Derfor overrasker det EADP, at projektet efter en ellers god start går meget trægt. Det kan skyldes flere ting.

- Det primære problem er, at asteroide- truslen er noget, som er svært for mange at forstå. Der er visse psykologiske barrierer, der indtræder, når man skal forholde sig til et så stort problem, og så acceptere at man kunne have gjort noget tidligere, eller at man har gået rundt uden at være bange for noget, som man nu skal til at betragte som et problem i sin hverdag, siger projektleder Henrik Skaksen Jacobsen.

Hvorfor vil ingen være helte?

- Det er samtidig svært at forholde sig til asteroider som noget, man kan gøre noget ved, som jo er tilfældet igennem vores crowdfunding-kampagne, hvor alle får muligheden for at være med til at beskytte verden og være ’helte’, siger han.

Det kan også trække ned i folks interesse, at der er nukleare sprængstoffer involveret, fordi fartøjet - HAIV - Hypervelocity Asteroid Intercept Vehicle - man vil bygge, kan have et 30 kg tungt kernevåben om bord. Våbnet skal enten skubbe asteroiden væk fra dens kurs mod Jorden, eller det skal sprænge den i stykker.

Måske spiller det også ind, at det er en lille dansk NGO, der står bag kampagnen.

Modellen viser en HAIV - Hypervelocity Asteroid Intercept Vehicle. I naturlig størrelse måler den tre meter, vejer 200 kg og kan have et 30 kg tungt anti-meteormissil om bord, når den fx sendes op med en NASA-satellit. (Foto: Hanne Kokkegård - DR Videnskab © Hanne Kokkegård - DR Videnskab)

Der er brug for målrettet hjælp

EADP har kontaktet den globale civile organisation Avaaz.org, der arbejder for at fremme interessen blandt meningsdannere og folk generelt for deltagelse i projekter inden for klimaforandringer, menneskerettigheder, konflikter med mere.

Det er meningen, at Avaaz.org skal samle underskrifter ind som opfordring til, at man officielt støtter projektet. Og hvis bare nogle af underskriverne også selv støtter projektet, vil det være en stor hjælp, forklarer Henrik Skaksen Jacobsen.

En uge forsinkelse kan være fatal

Søren Ekelund er serieiværksætter og har arbejdet med EADP siden 2012, og han har selv skudt mange penge i det.

Udover at kontakte Avaaz.org har han også kontaktet en række udvalgte mennesker for at få støtte, så de amerikanske forskere kan gå i gang med at bygge fartøjet. Han skriver blandt andet:

- Hurtig aktion er én af de væsentligste paradigmer i det her projekt. Hver uge vi bliver forsinket, kan blive ugen, vi kommer for sent til at ramme eller flytte en asteroide med HAIV’en. Og det kan betyde undergang for millioner af mennesker et tilfældigt sted på Jorden.

FacebookTwitter