Astrofysikers anbefalinger: 5 bøger du kan blive klogere af

Michael Linden-Vørnle foreslår fem bøger, du med fordel kan læse i sommeren.

Få inspiration til nye bøger, du kan læse henover sommeren. (Foto: Jacob Schou Nielsen © Scanpix)

Når vejrguderne svigter gang på gang, har vi gjort et forsøg på at pifte din sommer op på anden vis. Derfor har vi samlet nogle af Danmarks skarpeste hjerner, til at give deres bud på fem gode værker om videnskab, teknologi, miljø eller andet, der har inspireret dem - og som du kan få glæde af at læse.

Michael Linden-Vørnle

Michael Linden-Vørnle er astrofysiker og chefkonsulent i DTU Space - Institut for Rumforskning og Rumteknologi.

Michael har skrevet et utal af populærvidenskabelige artikler og flere bøger. Han fungerer også ofte som konsulent, når bøger om astronomi og rumforskning bliver oversat til dansk.

Michael har modtaget priser for sin formidling: Tycho Brahe Medaljen i 2007 og Svend Bergsøes Fonds Formidlerpris i 2011.

Michael Linden-Vørnle er astrofysiker og chefkonsulent i DTU Space. Som rumforsker er Michael involveret i mange forskellige projekter og er også engageret i det tværfaglige forskningsområde astrobiologi, der forsøger at klarlægge, hvordan liv opstår og om liv er udbredt i universet.

Nedenfor kan du læse om Michaels fem anbefalede bøger, som han giver en beskrivelse af med sine egne ord:

One Hundred Days – The Memoirs of the Falklands Battle Group Commander

af Sandy Woodward

Husker du Falklandskrigen i 1982, hvor Argentina besatte den lille britiske øgruppe i Sydatlanten? Uanset om du svarer ja eller nej til dette spørgsmål, så er denne bog efter min opfattelse værd at læse. Den fortæller historien om krigen, som den blev oplevet af daværende kontreadmiral Sandy Woodward. Han var chef for den britiske flådestyrke, der blev sendt af sted for at generobre øgruppen fra Argentina.

Bogen er dog ikke kun en fortælling om selve krigen og dens forløb frem mod britisk sejr, men også en glimrende skildring af det meget krævende og ensomme job en militær styrkechef bestrider.

UFOer og rumvæsner – Myten om de flyvende tallerkener

af Mikael Rothstein

Får vi besøg fra rummet af intelligente rumvæsner? Svaret på dette spørgsmål finder du helt sikkert ikke i denne bog – eller i en hvilken som helst anden for den sags skyld! Til gengæld får du et meget interessant perspektiv på fortællingerne om de flyvende tallerkener.

Mikael Rothstein behandler UFO-myten i et religionshistorisk, sociologisk og folkloristisk perspektiv og påpeger ligheder mellem klassiske religiøse forestillinger som fx kristendommen og UFO-myten som en moderne religion. Hvis du er interesseret i kulturstudier og gerne vil se UFO-myten i et nyt lys, så er Rothsteins bog lige noget for dig!

De svarer ikke – Fordummende uskikke i den politiske debat

af Christian Kock

Bliver du irriteret, når en politiker svarer udenom eller på anden vis undlader at give et konkret svar på et konkret spørgsmål? Hvis ja, så bør du læse denne bog skrevet af professor i retorik Christian Kock. Med udgangspunkt i konkrete eksempler går Kock i flæsket på de uskikke i form af kommunikationsmæssige tricks og teknikker, der har vundet indpas i den politiske debat. Når først du har læst bogen, vil du være bedre rustet til at forholde dig kritisk til det politiske spin, der forplumrer den politiske debat.

The Particle Zoo – The Search for the Fundamental Nature of Reality

af Gavin Hesketh

Fysikken arbejder hårdt på at gennemskue, hvordan naturen grundlæggende set er opbygget. Det har ført til partikelfysikkens såkaldte standardmodel, der fortæller, at vores verden består af nogle få forskellige partikler, som på forskellig vis vekselvirker med hinanden.

Denne bog giver en glimrende indføring i standardmodellen og de eksperimenter, der har banet vejen for den viden vi har i dag, herunder opdagelsen af Higgs-partiklen. Hesketh, der selv er partikelfysiker tilknyttet CERN-laboratoriet i Schweiz, præsenterer også de åbne spørgsmål som standardmodellen ikke giver svar på og ser på perspektiverne for "ny fysik".

Influence – The Psychology of Persuasion

af Robert B. Cialdini

Denne bog handler ganske enkelt om overtalelsens kunst, men med det udgangspunkt, at der findes teknikker til at forbedre dine evner til at overtale andre – eller undgå selv at blive overtalt! Cialdini er professor i både markedsføring og psykologi og det er denne kombination, der på fornemste vis udfoldes i denne bog.

Cialdini præsenterer seks forskellige grundlæggende principper for overtalelse og giver konkrete eksempler på, hvordan de kan bruges og misbruges. Så hvis du har konkrete planer om at overtale nogen eller gerne vil forbedre din modstandskraft, så skal Cialdinis bog på læselisten!