Astronaut-Andreas: En drøm, der går i opfyldelse

Danmarks første mand i rummet og hans mission blev præsenteret på et pressemøde onsdag.

Den danske astronaut Andreas Mogensen bliver den første dansker i rummet.

I september 2015 skal han på tur op til Den Internationale Rumstation, ISS, på en 10-dages mission.

- Det er en kæmpedag for mig - en drøm, der går i opfyldelse. ISS er gået fra en kilde til inspiration til pludselig at være virkelighed og min fremtidige arbejdsplads, siger Andreas Mogensen på pressemødet i Tycho Brahe Planetarium onsdag formiddag.

-Jeg havde forventet, at jeg skulle vente i mere end 10 år, inden jeg kom op - så det er fantastisk, at jeg efter kun fire år kan stå her og sige, at jeg skal af sted om bare to år, siger han.

Det er jo ikke en simulator

De næste to år skal gå med endnu mere intensiv træning end de mange år, han allerede har været igennem.

- En ting er at sidde i en stimulator, hvor man altid kan trykke på genstart, hvis noget går galt. En anden ting er at sidde på et rigtigt fartøj. Det tætteste jeg er kommet på det er ved at sidde i en flyvemaskine, så jeg har også taget flycertifikat, fortæller Andreas Mogensen.

Skal være andenpilot på raket

Han ved allerede, hvad han skal lave på sin arbejdstur til ISS. Han skal være med til at forske og lave diverse eksperimenter inden for fysiologi, biovidenskab og teknologiudvikning.

- En anden hovedopgave jeg får, bliver at jeg er andenpilot på Soyuz fra Rusland - det er det raketfartøj, der fører astronauterne op og tilbage fra ISS. Det er fuldautomatisk, men det kan styres manuelt, og det skal jeg bruge noget af de næste to år på i Rusland, siger Andreas Mogensen.

Bo under vand i en uge

Og den videre uddannelse starter allerede på mandag, hvor han skal til Florida og med på en af NASA's missioner, hvor han skal bo en uge under vandet.

- Det ser jeg rigtig meget frem til. Og selvom missionen om to år er højdepunktet, er der mange andre højdepunkter undervejs, siger Andreas Mogensen.

Måske endnu en tur

Og går alt efter planen, bliver rumrejsen 2015 ikke Andreas Mogensens sidste.

- Vi satser på, at alle får en anden omgang oppe på rumstationen, og jeg vil gøre alt for, at også Andreas kan komme op igen, siger direktør for Det Europæiske Rumagenturs bemandede rumprogram, ESA, tidligere astronaut Thomas Reiter på pressemødet.

Reiter sagde også, at Mogensens rummission ville vare 10 dage, men muligvis blive forlænget lidt.

En særlig og historisk dag

Med på pressemødet er også en meget stolt uddannelses- og forskningsminister, der håber, at Andreas Mogensens historie vil få endnu flere unge til at vælge den naturvidenskabelige eller tekniske vej.

- Det her er virkelig en særlig og fantastisk dag - en historisk dag, siger uddannelses- og forskningsminister Morten Østergaard (R).

- En astronaut er symbol på menneskets vilje til at udforske. Rumrejser er vor tids opdagelsesrejser. Det er en drengedrøm, der går i opfyldelse, og jeg er sikker på, at hele Danmark vil følge dig på din mission. Tillykke, siger ministeren direkte henvendt til den danske astronaut.

Se Andreas Mogensen fortælle om sine forventninger til turen i videoen øverst i artiklen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk