Astronaut-tvillingers spyt, blod og afføring skal sammenlignes efter rum-mission

Efter næsten et år i rummet er den amerikanske astronaut Scott Kelly vendt tilbage til Jorden. Nu skal hans krop sammenlignes med hans identiske tvillingebror, der det sidste år har opholdt sig på jorden.

Astronauten Scott Kelly (til højre) og den pensionerede astronaut Mark Kelly er identiske tvillinger. Det seneste år har den ene opholdt sig i rummet, mens den anden har haft fødderne plantet på Jorden. Nu skal deres kroppe sammenlignes. Billedet her er fra sidste år, lige før Scott Kelly blev sendt ud i rummet. (Foto: maxim Zmeyev © Scanpix)

I morges klokken 5:26 dansk tid landede astronauten Scott Kelly og de to russiske kosmonauter Mikhail Kornienko og Sergey Volkov igen på jorden efter at have tilbragt næsten et år - helt præcis 340 dage - i rummet.

Her har de været udstationeret på Den Internationale Rumstation, ISS.

Ifølge rumorganisationen Nasa er det det længste ophold, en amerikansk astronaut nogensinde har haft i rummet - faktisk er opholdet dobbelt så langt som et normalt ISS-ophold, skriver det amerikanske medie Wired.

Og netop hvad sådan et langt ophold gør ved den menneskelige krop, vil Nasa nu undersøge.

Se den amerikanske astronaut Scott Kelly blive hjulpet ud af landingsmodulet:

scott kelly landing drdkrjpo

Astronauten Scott Kelly har nemlig en identisk tvillingebror - den pensionerede astronaut Mark Kelly - som har opholdt sig på jorden det seneste års tid.

Spyt, blod og afføring skal sammenlignes

Begge mænd har har - henholdsvis på jorden og på rumstationen ISS - udført forskellige former for fysisk træning.

Mens Scott Kelly har opholdt sig på ISS, har han ifølge Wired taget prøver af blandt andet sit spyt, blod og sin afføring.

Fordi tvillingerne, der begge er 51 år, er identiske og dermed ens biologisk, kan man sammenligne resultaterne og se, hvordan et langt rumophold i vægtløs tilstand påvirker menneskekroppen.

Hvad resultaterne kommer til at vise, er stadig for tidligt at sige. Det næste års tid vil læger ifølge The Verge følge både Scott og Mark Kelly tæt for at afgøre, om rumopholdet har haft nogen indflydelse på Scott Kelly, eller om de samme resultater også findes hos hans tvillingebror.

Det kan dog tage op til seks år, før resultaterne er klar, men herunder kan du se, hvad der kan ske ved den menneskelige krop, når den opholder sig lang tid i vægtløs tilstand.

Sådan kan kroppen blive påvirket i rummet:

  • Knogler og muskler: Når knogler og muskler ikke længere bliver fysisk udfordret ved at bære rundt på kroppens vægt, begynder de at svinde. På ISS skal astronauterne derfor bruge to timer om dagen på blandt andet at gå på et løbebånd og lave vægttræning. Alligevel taber de cirka 1,5 procent af deres kropsmasse pr. måned i rummet.
  • Hjertet: Når kroppen befinder sig i vægtløs tilstand, skal det ikke arbejde så intenst som normalt på at pumpe blodet ud i benene og tilbage igen. Det kan blandt andet få betydning for astronauternes lugtesans, mens det også kan påvirke deres syn.
  • Kroppens væsker: Fordi blodet ikke bliver pumpet rundt i kroppen på normal vis, oplever flere astronauter, at de bliver ekstremt svimle eller måske besvimer, når de igen når tilbage til jorden og ud af den vægtløse tilstand. Det er derfor, astronauterne ofte bliver mødt af et hold af hjælpere, når de igen vender tilbage til jorden.
  • Mavens bakterier: Fordi astronauterne lever af særlig rum-mad, forandrer bakterierne i deres mave sig også. Tidligere undersøgelser har vist, at det blandt andet kan være med til at ændre på astronauternes RNA - altså, det "sendebud", der findes mellem cellekernen og cellerne, og som i sidste ende fortæller kroppens celler, hvordan de skal opføre sig.

    Kilder: Wired.com, Theverge.com