Bagsiden af Super Bowl: Selvmord og hjerneskader

De seneste år er NFL – ligaen bag Super Bowl – blevet rystet af en række bizarre selvmord. Spillere med hjerneskader slår nemlig sig selv ihjel.

(Foto: Alex Trautwig © Scanpix)

Dave Duerson blev 51 år gammel. Han skød sig selv i brystet - for ikke at skade sin hjerne. Hjernen skulle nemlig testamenteres til forskning.

Det lyder som en bizar roman, men det er det ikke. Duerson var en stjernespiller for Chicago Bears - i amerikansk fodbold vel at mærke - men hans arbejde som forsvarsspiller ødelagde hans hjerne.

Som flere andre pensionerede football-spillere oplevede han, at hans hjerne langsomt stod af. Han glemte oftere og begyndte at ændre personlighed.

Selvmord på stribe

I 2011 skød han sig selv i brystet. Siden har flere andre pensionerede spillere gjort det samme.

- Det skyldes gentagne hjernerystelser. Hvis du får mange af den slags i løbet af en årrække, kan du udvikle kronisk traumatisk encefalopati senere i livet, fortæller en af USA's førende neurologer, Robert Cantu.

Syndromet er særligt kendt fra sportsudøvere som boksere og football-spillere. Men det er først i de senere år, at man er blevet opmærksom på problemerne.

- Det begynder med korttidshukommelsen, der svigter. Senere ser vi personlighedsændringer, så de får raserianfald og bliver aggressive. Til sidst får de ofte depressioner og angstanfald, fortæller Robert Cantu.

Åbenmundet stjernespiller

Hjerneskaderne har rejst en række spørgsmål om professionel football i USA. Tidligere spillere og forskere stiller spørgsmålstegn ved, om NFL passer godt nok på spillernes hoveder.

- Vi gør jo nogle virkelig unaturlige ting med vores kroppe, når vi spiller football. Man rammer ind i hinanden med fuld fart og hovedet først hver eneste dag, siger tidligere Broncos-stjerne, Nathan Jackson, da 21Søndag møder ham i Denver.

Nathan Jackson spillede for Denver Broncos i seks år. Sidste år udgav han en bog om bagsiden af professionel football og sandheden om NFL.

- Det er et kæmpestort problem for NFL. Lige nu sidder der tidligere spillere derhjemme i deres store huse med hjerneskader. De har demens og ved ikke, hvad de skal gøre. Alt sammen fordi de smadrede deres hoveder som en del af deres job, siger Nathan Jackson.

Nye regler

Fokus på hjerneskader og selvmord har ændret reglerne en smule i NFL. Gennem større bøder for regelbrud og nye træningsformer, prøver man at undgå de mange tusind sammenstød, hvor spillerne løber ind i hinanden med hovedet først.

Men forskerne advarer. Faktisk er risikoen og farerne større for spillerne allerede i skolen og på universiteterne.

- Antallet af hjernerystelser og skader er ironisk nok større på gymnasier og universiteter. For på skolerne træner man stadig tacklinger i fuld fart - det gør man ikke i NFL i samme udstrækning, siger Robert Cantu.

Super Bowl blev spillet søndag aften i New Jersey i USA.

Facebook
Twitter