Bakterier får dine sko til at lugte fælt

Få enkle råd kan sikre, at gangen ikke længere flyder over med ildelugtende sko.

Når man kommer hjem fra fodbold, skal sålerne ud, så de og selve skoene lettere kan tørre, og bakterier ikke når at udvikle sig, forklarer Sara Landvik, ekspert i mikrobiologi og bakterier og ansat på Novozymes. (Foto: Hanne Kokkegård © Hanne Kokkegård)

Hvis du og familien dyrker meget sport, har du måske oplevet, at der sommetider lugter grimt fra skoene ude i gangen.

Forklaringen er bakterier, der udvikles gennem sveden fra dine fødder.

Mens vi er opmærksomme på, at sveden fra fx armhulen let skal kunne komme væk, har sveden på fødderne svært ved at fordampe, fordi den er lukket inde i sokker og sko, forklarer Sara Landvik, der er ekspert i mikrobiologi og bakterier og ansat på Novozymes.

- Mikrobakterier trives på steder med lidt fugt, og derfor bliver der et godt miljø nede i tætte sko, der virker som en slags ’vækstinkubator’, siger hun til DR Viden.

Hun forklarer, at lugten skyldes fedtsyren isovalerianesyre, der bliver dannet, når to forskellige bakterier på huden - Micrococcus og Corynebakterie - nedbryder fodsveden.

Få enkle og billige råd til at undgå skolugt

De fleste af os husker nok at trække sålerne ud og stoppe skoene ud med avispapir, så de hurtigt kan tørre, når vi selv eller ungerne kommer hjem fra løbetur i regnvejr eller fodbold på en våd græsbane. Det forlænger levealderen på skoene.

- Men faktisk skal man også huske at tørre skoene, selv om de ikke er sjaskvåde, netop fordi det hæmmer udviklingen af bakterierne og dermed lugten, forklarer Sara Landvik.

Et andet råd har du måske hørt i forbindelse med tøj, men det gælder også sko. Læg skoene i fryseren, for bakterier kan ikke overleve i frost.

Der findes også særligt udviklede kemikalier specielt beregnet til at neutralisere bakterierne, så lugten ikke udvikler sig. Ligesom såler og sko kan være imprægneret med bakteriedræbende midler.

Men et billigere og mere naturligt middel er natron. Man kan neutralisere isovalericsyren ved at drysse lidt natron i hver sko natten over, forklarer Sara Landvik.