Bavianer er taktiske og 'køber' sig til mad

Dansk forskning kan ændre på måden at studere sociale flokdyr på.

To Chacma-bavianer groomer hinanden i Tsaobis Leopard Park i det centrale Namibia. (Foto: Claudia Sick/Zoological Society of London © Københavns Universitet/Zoological Society of London)

Når bavianer 'groomer andre - altså nusser hinanden og plukker lus og parasitter ud af andre abers pels om morgenen, handler det om ren taktik.

De er sultne, og ved at 'groome' de dominerende i flokken, gør de sig fortjent til at få del i den bedste del af maden.

Det viser et forskningsprojekt, som Københavns Universitet har lavet sammen med britiske forskere.

Fulgt to flokke bavianer Namibia

Københavns Universitet har sammen med forskere fra Zoological Society of London studeret bavianer i Namibia.

Biologi Claudia Sick fra Sektion for Økologi og Evolution på Biologisk Institut har været med i et forskningsprojekt, hvor man over et halvt år fulgte to flokke bavianer på 60 individer.

- Tidligere har man fundet ud af, at bavianerne kan ændre opførsel over uger og måneder, men det nye studie viser, at bavianerne justerer deres sociale taktikker i løbet af dagen, alt efter hvad de har behov for, siger Claudia Sick til P1 Morgen.

Højt og lavt i hierarkiet

Det viser sig nemlig, at tidligt på dagen groomer underlegne bavianer individer højt i hierarkiet, fordi det giver adgang til bedre mad, og senere groomer de bavianer lavere i hierarkiet.

- De får mindre behov for at købe sig til tolerance senere på dagen, når de er mere mætte, siger Claudia Sick.

Det har været overraskende, at dyr som bavianer, der lever i flokke, kan skifte sociale strategier over så kort tid ud fra, hvad der er gavnligt for dem. Og den viden kan bruges af andre forskere.

- Det kan få betydning for, hvordan man designer sin forskning, når man skal studere adfærd og sociale interaktioner hos bavianer og andre dyr, der lever i sociale grupper, siger Claudia Sick.

FacebookTwitter