Bevæg dig i naturen med omtanke

Ovenpå en lang vinter, der stort set har forsinket ethvert element i naturen, er der grund til at tænke sig om, inden man omsider kan fare ud og nyde løs af den.

Vi forbeholder os retten til at se Vadehavets sæler på tæt hold hele året, men vi bør lade dem være i fred mens de yngler i maj og juni måned. (Foto: Nick Biemans © Scanpix)

Det lange kolde forår har lagt en dæmper på naturen og minder os om, at fuglesang og udsprunge bøge ikke kommer på bestilling. Samtidig bør det få os til at tænke os om, inden vi bevæger os ud i den, mener naturvejleder på Vadehavscentret i Ribe, Klaus Melbye til P1 Morgen.

- Alt har været rigtig meget forsinket og det har lignet en ørken udenfor, fortæller han. Tårnfalken har lagt sine æg med 2-3 ugers forsinkelse og stærene udeblev helt i det tidlige forår og ankom fem uger senere, end de plejer. Påskeliljerne 3 uger senere op af jorden end vanligt og græsset tøvede med at blive grønt.

- Hele foråret har været fuldstændig anderledes, end man har set det i mange mange år, siger han.

Naturen som oplevelsescenter

Det er med til at gøre naturen mere skrøbelig. Særligt sammenholdt med at vi bliver flere og flere, der gerne vil have del i oplevelserne derude.

Noget af det vigtigste vi kan er at læse naturen, og træde tilbage når vi kommer for tæt på, siger han og peger på et eksempel, der er aktuelt lige nu.

I Vadehavet står sælerne foran at skulle yngle og selvom vi gerne vil have lov at se dem hele året rundt, opfordrer Klaus Melbye til at lade dem være, mens de yngler i maj og juni:

- De skal simpelthen have fred, siger han. De skal føde deres unger og ungerne skal drikke mælk. Det skal de have god tid til. Især i år, fordi vinteren har været så hård, forklarer han.

Vi er generelt blevet mere flittige til at bruge naturen som en del af oplevelsesøkonomien, fortæller Klaus Melbye. Ikke mindst i takt med at Nationalparkerne er etableret rundt i landet, og det er rigtig godt, siger han. Men vi står overfor at skulle finde en balance mellem vores aktiviteter og hensynet til det derude.

Skuffede stære-turister

Og bliver vi mennesker så skemalagte, at vi på forhånd planlægger hvornår ting skal ske i naturen, bliver vi hurtigt skuffede.

Langs vestkysten har man efterhånden booket ind i kalenderen, at det tidlige forår er 'sort sol' sæson, men stærene dukkede ikke op i år, med stor skuffelse til følge.

- Mange tusind mennesker havde booket hoteller, men vi var nødt til at aflyse det hele, fordi stærene udeblev, fortæller Klaus Melbye.

Og måske er det meget godt, at vi bliver mindet om at det er natur vi arbejder med, mener han. - Engang imellem spiller vejret ind og det har det gjort i år, og dermed skuffet rigtig mange mennesker.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter