BILLEDER 163 nye arter bekræfter Mekong-regionens rigdom

Verdensnaturfonden har på bare et år fundet mange nye padder, krybdyr, fisk, pattedyr og planter i fem asiatiske lande.

  • Den nye leguan-art kaldet Acanthosaura phuketensis er udstyret med et frygtindgydende sæt af spidse horn på hovedet og ryg. Arten er fundet i de få tilbageværende skovpletter på den populære thailandske turist-ø Phuket. (Foto: Monti Sumontra © Monti Sumontra og WWF)
  • Gekko bonkowski er opdaget i fjerntliggende bjerge i Laos. Forskere mener, at gekkoen kan være nøglen til at forstå evolutionen af firben i Annamite-bjergkæden. (Foto: Thomas Calame © Thomas Calame og WWF)
  • Planten Impatiens kingdon-wardii er fundet på bjerget Mount Victoria i Chin Hills of North i det vestlige Myanmar. Arten har to kronblade, som kunne ligne museører og tilhører Balsamin-familien. (Foto: Jin Murata © Jin Murata og WWF)
  • Sådan ser bjerglandskabet ud, hvor plantearten på billedet før, Impatiens kingdon-wadii, vokser. (Foto: Nobuyuki Tanaka © Nobuyuki Tanaka og WWF)
  • Den nye art flagermus kaldet Murina kontumensis er fundet i det centrale højland i Vietnam. Flagermusen er udstyret med tyk og ulden pels på hoved og arme. (Foto: Nguyen Truongson © Nguyen Truongson og WWF)
  • En ny og sjælden bananart er opdaget i det nordlige Thailand. Den har fået navnet Musa nanensis og bliver allerede betragtet som kritisk truet på grund af stigende skovrydning. (Foto: Wande Inta © Wande Inta og WWF)
  • Frøarten Leptolalax isos fra Cambodia og Vietnam er cirka 3 cm lang og er ifølge WWF truet af tømmerhugst, landbrugsekspansion og vandkraft projekter. (Foto: Jodi Rowley og Australian Museum © Jodi Rowley og Australian Museum og WWF)
  • Slagen Parafimbrios lao har regnbue-farver på hovedet. Og det sammenligner forskerne med David Bowie's Ziggy Stardust-karakter. Slangearten blev opdaget blandt stejle klipper i det nordlige Laos. (Foto: Alexander Teynié © Alexander Teynié og WWF)
  • Den nye salamanderart Tylototriton anguliceps er opdaget i Thailands Chiang Rai provins. De udsædvanlige røde og sorte aftegninger ligner ifølge WWF-forskerne et Klingon fra filmen Star Trek. Salamanderens porøse hud gør den særligt følsom over for pesticider, som sammen med skovrydning er den største trussel. (Foto: Porrawee Pomchote © Porrawee Pomchote og WWF)
1 / 9

Når forskere tager til uvejsomme og uberørte naturområder, overraskes de gang på gang af, hvor stor den biologiske mangfoldighed er.

Det samme er sket for flere hundrede videnskabsfolk, der på vegne af Verdensnaturfonden WWF på bare et år har fundet 163 nye arter i Cambodja, Laos, Myanmar, Thailand og Vietnam.

Arterne fordeler sig på 9 padder, 11 fisk, 14 krybdyr, 3 pattedyr og 126 plantearter, skriver WWF i en pressemeddelelse.

De har blandt andet fundet en slange med regnbue-farver på hovedet, et dragelignende firben og en salamander, der ifølge WWF ligner en Klingon – det vil sige en Star Trek-kriger fra science fictions-universet af samme navn.

Behov for at beskytte naturen i vækstlande

- Når det er muligt at finde 163 nye arter på et år i Greater Mekong-regionen, så er det endnu et udtryk for, hvor mangfoldig og kraftfuld naturen er netop i den del af verden. Det er helt unikt – og derfor skal vi passe godt på naturen i de lande, hvor økonomisk vækst og befolkningstilgang skaber et øget pres på naturens ressourcer.

Det siger Jacob Fjalland, der er international programchef i WWF Verdensnaturfonden.

WWF forklarer, at Greater Mekong-regionen er under intenst pres på grund af veje, miner og dæmninger, der griber drastisk ind i den vilde natur.

Og derfor er det et kapløb mod tiden at opdage og registrere de nye arter for at få dem beskyttet.

De 163 nye arter er beskrevet i WWF-rapporten Species Oddity.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk