København får på onsdag et nyt forskningshus, når Københavns Universitets nye sundhedsforskningsbygning, Mærsk Tårnet, bliver indviet.
Bygningen ligger klods op af det gamle Panum på trekanten, der dannes af Tagensvej, Nørre Allé og Blegdamsvej på Nørrebro i København.
Ambitionen er sammen med Rigshospitalet at skabe et nyt kraftcenter for sundhedsvidenskab.
Forskning i samfundsmæssige udfordringer
Mærsk Tårnet er tegnet af tegnestuen C.F. Møller. Det 15 etager høje tårn rækker 75 meter op i luften.
De 12 af etagerne vil ifølge Københavns Universitet rumme nogle af verdens førende forskergrupper inden for fremtidens behandling af kræft, demens, sukkersyge, hjertesygdomme og allergi.
Det er Center for Sund Aldring, Institut for neurovidenskab og Farmakologi (INF), The Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research (Metabolismecentret), Biomedicinsk Institut (BMI), Institut for Cellulær og Molekylær Medicin (ICMM) og Institut for Immunologi og Mikrobiologi (ISIM)
Rammerne skal tiltrække topforskere
- Vi er glade for at være en del af nutiden, men Mærsk Tårnet er bygget til fremtiden. Jeg tror og håber, at den her investering, som alle har været med til, vil gøre, at Mærsk Tårnet vil komme til at stå som et vartegn for sundhedsforskningen, og som et vartegn for vores bydel, København og hele landet.
Det siger dekan for det sundhedsvidenskabelige fakultet SUND Ulla Wewer.
Københavns Universitet håber også, at de moderne rammer midt i København virker tiltrækkende på udenlandske topforskere, for man ved, at beliggenhed har betydning i forskerverdenen.
Fleksible åbne rum til tværfaglig forskning
Hver etage i tårnet er indrettet fleksibelt, så man kan tilpasse det løbende i enderne. Og der er forbindelse mellem etagerne, så forskere, studerende, undervisere og andre personale kan se og fornemme hinanden.
Det skal give de perfekte og inspirerende rammer og appellere til endnu mere tværfaglig forskning på tværs af forskningsgrupper og institutter.
Bedre sammenhæng i forskningsprojekter
Huset giver også mulighed for at samle forskningen på en ny måde, så det giver mere mening for de ansatte og gæster.
Det vil fx gavne Center for Sund Aldring, der kommer til at ligge på 2. og 3. etage i tårnet.
Centret får et stort humant testlaboratorium, fortæller chefen Lene Juel Rasmussen, hvor patienter og forsøgsdeltagere kan blive testet fysisk og få taget biologiske prøver.
Prøverne kan man bære direkte over i laboratoriet, mens forsøgsdeltagerne selv kan gå videre over til fx samfundsfaglige forskere, der skal stille dem spørgsmål. Indtil nu har patienter og forsøgsdeltagere skullet besøge to steder og dermed ofte afsætte to dage per gang.
Når man samler forskerne, får de også en større forståelse for hinandens forskning og kan bidrage med ideer til hinanden.
Mærsk Tårnet bliver indviet onsdag den 18. januar 2017 under overværelse af Dronning Margrethe.
Se billedserien øverst i artiklen og få en fornemmelse af tårnet.