BILLEDER Årets mærkeligste forskning hædret

Torsdag aften hædredes planetens mest mærkelige forskning ved IG Nobel prisuddelingen.

  • Marc Abrahams er ceremonimester og redaktør for uddelingen af IG Nobel prisuddelingen, der 18. september blev uddelt for gang nummer 24. Her viser han et af pristrofæerne frem. (Foto: Bryan Snyder / Reuters © Scanpix)
  • Dr. Yoshiro NakaMats, der i 2006 modtog en IG Nobel pris i kategorien for ernæring, holdt aftenens hovedtale. (Foto: Bryan Snyder / Reuters © Scanpix)
  • Tegneserietegner og IG Nobel pris redaktør "Minordomo" Peaco Todd tager en selfie med Dr. Yoshiro NakaMats. (Foto: Bryan Snyder / Reuters © Scanpix)
  • Den japanske fysiker Kiyoshi Mabuchi får fysikprisen for sin videnskabelige undersøgelse af bananskraldens friktionskoefficient. Altså friktionen mellem sko og skræld, hvis en person træder på en bananskræld på jorden. (Foto: Bryan Snyder / Reuters © Scanpix)
  • Gary Dryfoss demonstrerer princippet bag aftenens IG Nobelpris vinder i kategorien for medicin. Et studie, der peger på fordelene ved at benytte modnet skinke til at få bugt med næseblod, der er ude af kontrol... (Foto: Bryan Snyder / Reuters © Scanpix)
  • Nordmændene Eigil Reimers og Sindre Eftestol modtager prisen for arktisk forskning for deres undersøgelse af hvordan rensdyr oplever mennesker, der er udklædte som isbjørne. (Foto: Bryan Snyder / Reuters © Scanpix)
  • Nobelprismodtager i økonomi Eric Maskin og Richard Roberts smager på en pølse i forbindelse med uddelingen af ernæringsprisen, der gik til rapporten Characterization of Lactic Acid Bacteria Isolated from Infant Faeces as Potential Probiotic Starter Cultures for Fermented Sausages. (Eller nogenlunde fritoversat: Karakterisering af mælkesyrebakterier, isoleret fra børne-ekskrementer, som potentielle probiotiske mælkesyrebakterier til fermenterede pølser) (Foto: Bryan Snyder / Reuters © Scanpix)
  • Operasangerne Scott Taylor og Maria Ferrante sammen med "mikrobekoret" opfører mini-operaen "Whats Eating You" - "Hvad æder dig". (Foto: Bryan Snyder / Reuters © Scanpix)
  • Arrangementet er på alle måder temmeligt løssluppent. Her kaster publikum papirsflyvere på scenen. (Foto: Bryan Snyder / Reuters © Scanpix)
1 / 9

Skulle du have fået den vildfarelse, at videnskabsfolk er seriøse, højtidelige og verdensfjerne ældre mænd, uden selvironi, bør du hurtigst muligt finde dig noget andet at se på, hvis du fortsat vil holde fast i det standpunkt.

Torsdag aften løb den årlige IG Nobelpris fest af stablen på Harvard Universitetet i Massachusetts. Et arrangement, der årligt fejrer den mest mærkelige forskning gennem året.

Prisuddelingen, der har eksisteret siden 1991, er en parodi på den rigtig Nobelpris uddeling og uddeles tradtionelt samtidig med at de rigtige Nobelpriser offentliggøres.

Priserne uddeles udfra devicen om, at de først får folk til at le og siden til at tænke.

Årets 9 vindere var:

Fysik

Kiyoshi Mabuchi på Kitasato University i Japan, for at måle friktionen mellem sko og bananskræl, når en person træder på en bananskræl der ligger på gulvet.

Neurovidenskab

Kang Lee fra University of Toronto i Canada, for at forsøge at forstå, hvad der foregår i hovedet på mennesker, der ser Jesu ansigt på en skive brød.

Psykologi

Peter Jonason fra University of Western Sydney i Australien, for at have samlet beviser for, at mennesker, der står sent op, gennemsnitligt er mere selvoptagede, mere manipulerende og mere psykopatiske, end de, der står tidligt op.

Folkesundhed

Jaroslav Flegra på Charles University i Tjekkiet, for at undersøge, om det kan være psykisk skadeligt for folk at eje katte.

Biologi

Vlastimil Hart ved det tjekkiske University of Life Sciences, for at vise hvordan besørgende hunde foretrækker at sætte sig, så de er parallelle med nord / syd linierne af Jordens magnetfelt.

Kunst

Marina de Tommaso fra universitetet i den italenske by Bari, for at måle den relative smerte som folk føler, når de ser på et grimt maleri, mens de bliver skudt i hånden af ​​en kraftig laserstråle.

Økonomi

Den italienske regerings statistiske institut, om hvordan EU-landenes økonomier kan styrkes, ved at medtage indtægter fra prostitution, narkosalg, smugleri og andre ulovlige transaktioner.

Medicin

Ian Humphreys fra Michigan State University i USA, for at behandle ukontrollabelt næseblod med modnet skinke.

Ernæring

Raquel Rubio IRTA, Spanien, for rapporten Characterization of Lactic Acid Bacteria Isolated from Infant Faeces as Potential Probiotic Starter Cultures for Fermented Sausages. (Eller nogenlunde fritoversat: Karakterisering af mælkesyrebakterier, isoleret fra børne-ekskrementer, som potentielle probiotiske mælkesyrebakterier til fermenterede pølser.)

Se mere fra IG Nobel uddelingen på improbable.com/ig/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk