BILLEDER Blandt Afrikas fascinerende gelada-aber

Dyrefotograf Mogens Trolle tilbragte en uge i Etiopien blandt de smukke gelada-aber.

 • ALIEN Gab er også en vigtig del af geladaernes visuelle sprog. Det er ikke en trussel som flaplæbesignalet og bruges i afslappede situationer, men er tydeligvis en måde at vise omverdenen, hvor velbevæbnet man er. Når hannen gaber, trækkes læberne helt tilbage og skaber illusionen, at kæberne skydes frem, og man kan ikke lade være med at tænke på Alien-monsteret, når man ser det. (© Mogens Trolle)
 • LØVEMANKE Den særegne gelada er fjernt beslægtet med bavianerne (og kan hybridisere med dem), men er taksonomisk betragtet ikke en ægte bavian. Den er faktisk den sidste overlevende art af en slægt af græsædende aber, nogle så store som gorillaer, der tidligere fandtes mange steder i Afrika og sågar nåede helt til Indien, men som forsvandt efterhånden som nutidens afrikanske græsædere vandt frem. (© Mogens Trolle)
 • SPILOPMAGERE HOLDER HÅND To frække unger, der har tumlet rundt og leget og provokeret de voksne, stopper op for en kort, rolig stund og holder en hun i hånden. (© Mogens Trolle)
 • ATTITUDE En ungkarl med en herlig sej attitude med overlæben hævet i den ene side i bedste Elvis-stil. Fotograferet i gyldent græs og gyldent lys sidst på eftermiddagen. (© Mogens Trolle)
 • BLØDENDE HJERTE Geladaens røde brystmærke, der har givet den det alternative engelske navn ”bleeding-heart baboon”, er et reklameskilt. Når hunnen er i brunst, skifter farven af dens brystmærke fra lyserød til mørkerød. På samme vis er den dominerende familiehans brystmærke højrødt som tegn på hans position, mens de øvrige hanners brystmærke er lyserødt. Når en ungkarl overtager en familiehans position, skifter dens brystmærke farve fra lyserød til mørkerød fra den ene dag til den næste, og det omvendte sker for familiehannen, hvis brystmærke symbolsk mister sin glød. (© Mogens Trolle)
 • SKULEN A hun med udtryksfulde øjenbryn sender fotografen et strengt blik. (© Mogens Trolle)
 • MODERKONTAKT En unge har søgt tilflugt i sin mors favn, mens den holder øje med fotografen. (© Mogens Trolle)
 • LYSERØDT FLASH En familiehan i gang med at soignere en hun i det bløde solnedgangslys opdager en flok ungkarle på afstand og sender dem straks en advarsel. Flaplæbesignalet er ganske kortvarigt, som et lyserødt flash, og man skal være hurtig på aftrækkeren for at fange det. Som understregning af truslen trækkes de lyserøde øjenlåg helt op i panden. (© Mogens Troll)
 • LØFTEDE ØJENLÅG En familiehan holder et vågent øje med en flok ungkarle et stykke borte. De løftede øjenlåg er tegn på, at han er gået i ”DEFCON 3-mode”; det er skridtet inden flaplæbetruslen og, ultimativt, angreb. En af mine forhåbninger med mit ophold med geladaerne var at fotografere dem med lys i deres intense ravfarvede øjne - på de fleste billeder, man ser, er deres øjne i skygge. Billedet her er taget allersidst på eftermiddagen, hvor den lavstående sol får geladaens øjne til at lyse op som gløder. (© Mogens Trolle)
 • VÆGGEN Semienbjergene kaldes for Afrikas svar på Grand Canyon. Geladaerne tilbringer natten på de mange hundrede meter høje, lodrette klippevægge, hvor de kan være i sikkerhed for fjender som leoparden, men risikerer at styrte i den sikre død, hvis de vender sig for meget i søvne. Billedet er taget lige før solopgang, mens en flok geladaer stadig befinder sig på væggen, men så småt begynder at klatre opad mod græssletterne for oven. (© Mogens Trolle)
 • Mit telt i den fjerntliggende Chenek Camp i 3600 meters højde i Semien Mountains National Park. (© Mogens Trolle)
 • NÆRKONTAKT I skarp kontrast til de ofte aggressive bavianer er geladaer enormt tolerante overfor mennesker (ikke mindst fotografer med store linser og kamerastativer). Her har en græssende han plantet sig så tæt på, at jeg ikke længere kan fotografere ham med mit store objektiv og må hive min vidvinkel frem. Jeg kunne næsten række ud og røre ved ham. Geladaer lever især af græs og bruger en stor del af dagen siddende på deres velpolstrede bagende, rytmisk slående hænderne i jorden for at trække græs og græsrødder op. Lydkulissen var en stor del af fornøjelsen ved at være sammen med geladerne: Talrige munde, der smasker, og hændernes trommen mod jorden som lyden af regn mod en teltdug. (© Mogens Trolle)
 • SOIGNERING Geladaerne bruger en stor del af dagen på at soignere hinanden. Det er en vigtig måde at styrke de sociale bånd, og for hannens vedkommende har det afgørende betydning for hans position. Det er hunnerne, der bestemmer i familierne, og er de utilfredse med en familiehan, ryger han på porten. Det sker bl.a., hvis hunnerne ikke synes, at hannen viser dem nok opmærksomhed ved at soignere dem. Soigneringsseancerne går dog begge veje, som det ses på billedet, hvor det er en han, der er under kyndig behandling. (© Mogens Trolle)
 • BJERGENES KONGER Geladaen findes udelukkende i det etiopiske højland, hvor den lever i op til 4400 meters højde. Den er den abe i verden, som forekommer i størst flokke, op til over 1000 individer. Her samles en flok i dagens sidste lys til en omgang soignering. (© Mogens Trolle)
 • Min lokale guide og min evigt kalasjnikovbevæbnede vagt (som er obligatorisk, når man besøger Semien Mountains National Park) spejder efter geladaer på klippevæggene en tidlig morgen. (© Mogens Trolle)
 • ADVARSEL De lyserøde gummer indrammende hjørnetænder så lange som leopardens er et signal, der kan ses på lang afstand og ikke er til at tage fejl af. Da en ungkarlegruppe nærmede sig, stillede familiehannen her sig op på bagbenene og udførte den karakteristiske geladatrussel. Familiehanner bliver konstant udfordret af ungkarle, der er ude på at overtage deres position, og som det regelmæssigt sker, udløste situationen her en voldsom slåskamp mellem ungkarlene og familiehannen, mens flokken stod og skreg deres kampråb, som for at opildne kombattanterne. Denne gang lykkedes det familiehannen at blive på tronen. (© Mogens Trolle)
 • Verdens største medlem af kragefamilien, den tyknæbbede ravn, er hyppig i Semienbjergene, og dens nasale snakken høres dagen lang. (© Mogens Trolle)
 • WALIAIBEX Den truede waliaibex, en stenbuk der kun er omkring 500 tilbage af i naturen. Denne stolte, ældre han kom gående op til mig, mens jeg var i gang med at fotografere geladaer, og stillede op til fotografering lige foran mig. (© Mogens Trolle)
 • SOLNEDGANGSRITUAL I hvad der minder om en rituel handling har en geladafamilie sat sig til rette på en klippe med front mod solnedgangen. Efter en lettere hektisk periode med sidsteminutsgræsning og -soignering sidder de helt stille og tavse og betragter solen forsvinde og suger dagens sidste varme til sig inden den frysende kolde nat i bjergluften. (© Mogens Trolle)
 • ELEKTRISK SKÆR Dette var den sidste gelada, jeg fotograferede. En han, der poserede på en klippe og observerede solen gå ned. I de allersidste par minutter, inden solen helt forsvandt, blev landskabet badet i et magisk vibrerende lys, der gav geladaens øjne og brystmærke et nærmest elektrisk skær. Jeg kunne ikke have ønsket mig en bedre afslutning på min uge i selskab med bjergenes konger. (© Mogens Trolle)
1 / 20

Mens de fleste af os fejrede julen for godt fire måneder siden, tilbragte zoolog og dyrefotograf Mogens Trolle en uge i selskab med gelada-aberne i Etiopiens Semienbjerge. Med et telt som base oppe i 3-4 kilometers højde, brugte Mogens Trolle dagligt de fleste lyse timer på at sidde midt i flokke af den løvemankede abe. - De var det meste af tiden helt upåvirkede af min tilstedeværelse og jeg fik ofte lov til at opholde mig blot få meter fra dem, fortæller han til DR Viden. Gelada-aberne er meget sociale dyr og lever en sæbeopera-agtig hverdag med evindelig soignering og dertilhørende højlydte nydelseslyde, krydret med pludselige vredesudbrud, trusler og slåskampe. Nogle gange grænsende til masseoptøjer, fortæller fotografen. - Og det gav mig en sjælden mulighed for at tage den slags billeder, som jeg holder allermest af, siger han. - Nemlig portrætter med øjenkontakt. Mogens Trolle fortæller selv om aberne og sine billeder i billedteksterne herover.

Facebook
Twitter