BILLEDER Før og nu: Jorden er under voldsom forandring

Urbanisering, oversvømmelser og rydning af regnskov. Ny billedserie fra NASA viser klodens forvandlig over tid.

  • Hvert forår smelter isen på Grønland og danner et landskab fyldt med floder, vandløb og søer. I 2016 begyndte afsmeltning af isen på Grønland dog foruroligende tidligt på året. Afsmeltning af Indlandsisen bidrager til den stadigt stigende vandstand i verdenshavene. (Foto: © NASA Earth Observatory)
  • Siden 1991 er befolkningstallet i den indiske hovedstad New Delhi og dens forstæder vokset fra 9,4 til hele 25 millioner. New Delhi er nu verdens anden største hovedstad - kun overgået af Tokyo, Japan, med 38 millioner indbyggere. (Foto: © NASA Earth Observatory)
  • Siden det første billede blev taget i 1976, er Baban Rafi-skoven i Niger svundet skræmmende meget ind. De mørke områder på billedet fra 1976 viser det naturlige landskab. På billedet fra 2007 er disse nærmest væk. Det skyldes især, at befolkningen i området er firedoblet og har ryddet skovområder til fordel for blandt andet landbrug. (Foto: © NASA Earth Observatory)
  • Det er kombinationen af alger og bakterier i vandet, der får den salte, iranske Urmia sø til at skifte farve. Data fra satellitter indikerer, at søen har mistet omkring 70 procent af sit overfladeområde de sidste 14 år. (Foto: © NASA Earth Observatory)
  • Saltsøen Great Salt Lake i Utah i USA er verdens fjerde største sø uden fraløb til havet. Saltindholdet i søen er meget højt - 15-20 procent afhængigt af sæson. På billedet fra 1985 er søen næsten fyldt op i for hold til sin kapacitet på grund af sneafsmeltning og kraftig regn. I 2010 er søen til gengæld for længst begyndt at tørre ud. Sidste år vurderede forskere, at op mod 50 procent af vandet i søen er væk. (Foto: © NASA Earth Observatory)
  • Poopó-søen, der er Bolivias andenstørste, er en yderst vigtig fødekilde for lokalbefolkningen. I 2016 tørrede den fuldstændig ud på grund af afledning af vand til landbrug og minedrift. Sidste gang, søen tørrede ud, var i 1994, og dengang tog det flere år, før vandet vendte tilbage og endnu længere tid, før økosystemet kom sig. (Foto: © NASA Earth Observatory)
  • En usædvanlig kraftig monsunregn førte i 2016 til katastrofale oversvømmelser langs Ganges og andre floder i det østlige og centrale Asien. Mindst 300 mennesker døde, og seks millioner blev påvirket af oversvømmelserne. Mange af dem måtte forlade deres hjem. (Foto: © NASA Earth Observatory)
  • Owens Lake ligger på den østlige side af Sierra Nevada-bjergene i det sydøstlige Californien. I tusindvis af år udgjorde søen et af de vigtigste stop for trækfugle på den vestlige side af USA. I starten af 1900-tallet blev Owens River, der 'fodrede' søen med vand dog omdirigeret til Los Angeles Akvædukten. Selvom søen blev holdt i live med vand fra andre kilder, ødelagde kemikalier og påvirkning fra mennesker i området dog efterhånden fuglenes habitat. (Foto: © NASA Earth Observatory)
1 / 8

‘Images of change’ - oversat til det mindre mundrette danske ‘billeder af forandring’ - kalder NASA en ny, samlet serie af billeder, som illustrerer Jorden og dens natur ved at sammenligne ændringer over tid.

Fra rydning af regnskov i Niger over afsmeltning af enorme ismængder i Grønland til befolkningseksplosion i New Delhi udgør billederne ved selvsyn et bevis på, at vores planet er foranderlig.

Og mens nogle forvandlinger er fascinerende, er andre ganske foruroligende.

Se billedserien øverst i artiklen.