BILLEDER Gå på opdagelse i Mols Bjerges spektakulære dyre- og plantearter

Og få historien om b.la. Mariehøneedderkoppen, der er ligeså sjælden, som den er fascinerende.

Det bølgende landskab i Nationalpark Mols Bjerge har det hele: Skov, strand, hede, søer, moser, store græsningsarealer og høje bakkedrag.

Her er et mylder af liv - fra skovbund til trætop, og naturglade gæster kan gå på opdagelse i timevis efter parkens mange plante- og dyrearter.

Jeg er svært glad for de arter, som andre mennesker tit ikke kan lide. Mange kan godt lide rådyr, fordi de har store, brune, søde øjne. Men de arter, vi betragter som grimme, har også stor værdi.

Naturvejleder Marianne graversen

Marianne Graversen er naturvejleder ved Naturhistorisk Museum i Aarhus og forfatter til en guidebog om 99 af bjergenes mest spektakulære arter af den slags, du selv kan gå på jagt efter i græs og buske.

Nogle af dem findes ikke andre steder i Europa. Kun her i Mols Bjerge. Det gælder blandt andet Mariehønedderkoppen, som er et af de dyr, Marianne Graversen er særligt begejstret for:

- Jeg er svært glad for de arter, som andre mennesker tit ikke kan lide. Mange kan godt lide rådyr, fordi de har store, brune, søde øjne. Men de arter, vi betragter som grimme, har også stor værdi. Blandt andet edderkopperne som har en spændende historie.

Succesfulde edderkopper "flyver" langt

Sommetider kan vi opleve glitrende tråde, der i tusindvis daler ned fra luften. Fænomenet kaldes “flyvende sommer”. En malende, men dog misvisende titel, da det også forekommer om vinteren - så længe der ikke er for koldt.

I trådene hænger små edderkopper. De er født under seneste ynglesæson, og nu forsøger de at sprede sig ud i verden ved at spinde en tråd, der til sidst bliver så lang, at vinden fører den med sig.

De succesfulde edderkopper kravler ofte højt op i skilte, træer og buske svæver mange, mange kilometer fra det sted, hvor de blev udklækket. På den måde er edderkopperne enormt dygtige til at sprede sig.

- Da man lavede den kunstige ø i forbindelse med Øresundsforbindelsen (Peberholm, red.), var edderkopperne nogle af de første arter, der kom til. Sådan er det altid, siger Marianne Graversen.

Mariehøneedderkoppen skal ingen steder

Men Mariehønedderkoppen flyver ingen steder, og derfor er den meget sjælden i Danmark såvel som resten af Europa.

Hannerne kommer kun frem i april-maj, og hunnerne bor i en hule hele året, hvor de lever af de skarnbasser og løbebiller, der kommer til dem.

- Mariehønedderkoppens små unger kravler ud i verden, og så kommer de altså ikke særlig langt, fortæller Marianne Graversen.