BILLEDER Kina bygger verdens største radioteleskop

Fra september 2016 kan kineserne lytte længere ud i Rummet end nogensinde.

  • Five-hundred meter Aperture Spherical Telescope (FAST) er en halv kilometer i diameter og i fuld færd med at blive opført. Her som det så ud 28. juli 2015. (Foto: China Stringer Network © Scanpix)
  • Gennem efteråret har man monteret panelerne, der skal udgøre den enorme skål. Her er så langt man var nået 21. november i år. (Foto: Jin Liwang © ©2015 Jin Liwang)
  • Skålen består af i alt 4600 trekantede moduler, som tilsammen giver teleskopet et areal svarende til 30 fodboldbaner. (Foto: XINHUA © Xinhua)
  • Skålen fokuserer radiobølger fra universets fjerne egne, og samler dem i en svævende detektor, der holdes på plads af metalkabler. (Foto: Jin Liwang © (c) Scanpix)
  • Helt tæt på virker FAST teleskopet... enormt. (Foto: XINHUA © (c) Scanpix Denmark)
  • Teleskopet er kilet ind mellem 3 bjergmassiver og forventes at kunne aflytte radiosignaler adskillige milliarder af lysår væk. (Foto: Jin Liwang/XINHUA/SIPA)
  • FAST forventes at stå færdigt i september 2016. Her seneste billede af byggeriet fra 28. november. (Foto: China Stringer Network © Scanpix)
1 / 7

Med en imponerende diameter på en halv kilometer… bliver Five hundred meter Aperture Spherical Radio Telescope (FAST) i den kinesiske Pingtang region så absolut verdens største radioteleskop, når det står færdigt i efteråret 2016.

Lige nu er teknikere i færd med at montere de i alt 4600 trekantede paneler, der tilsammen vil give teleskopet et areal svarende til 30 fodboldbaner. FAST teleskopet er kilet ned mellem tre bjerge i Guizhou provinsen, fjernt fra nogen anden menneskelig aktivitet, og forventes at kunne opsnappe signaler fra Rummet, mange milliarder af lysår væk.

Håbet er blandt andet, at radioteleskopet kan opfange radiobølger fra objekter i selv de fjerneste galakser.

Kinas tiltagende ambitioner i Rummet materialiserer sig blandt andet i opsendelsen af egen rumstation og en række ubemandede Måne-ekspeditioner. Og med opførelsen af radioteleskopet FAST vil kineserne kunne nå længere ud i Rummet end det nogensinde har været muligt før.

I øjeblikket er verdens største radioteleskop Arecibo Observatoriet i Puerto Rico, der dog ”kun” kan mønstre en diameter på 350 meter.