BILLEDER Se verden gennem dyrenes øjne

Forskere har udviklet billedbehandlings-teknologi, der gør det muligt at se verden som dyrene ser den.

  • Echium angustifolium ser ensformigt violette ud for mennesker. Bier kan se mærker, som absorberer ultraviolet lys. (© Jolyon Troscianko)
  • Honningbier kan se grøn, blå og ultraviolet. Blomster, som den almindelige vorterod her, forsøger at tiltrække bierne med detaljer, der kun kan ses i ultraviolet. (© Jolyon Troscianko)
  • Dyr ser farver meget forskelligt. Her er det den samme blomst i Sydafrika, set med en ilders, et menneskes og en mariehønes øjne. (© Jolyon Troscianko)
  • Her ses tydelige detaljer på blomsten i ultraviolet, som bier kan se. For os mennesker (tv) er blomsten kun gul. (© Jolyon Troscianko)
  • Midten af mælkebøtteblomster absorberer ultraviolet lys, mens blomsterbladenes kanter reflekterer de ultraviolette stråler. (© Jolyon Troscianko)
  • Ildere kan se lidt længere ind i det ultraviolette felt end mennesker, men kan kun se to farver. Ser man på blomsten med en mariehønes øjne, er det tydeligt, at blomsten mest signalerer til insekter, der kan sprede dens pollen. (© Jolyon Troscianko)
  • Lotus glaucus blomsterblade ser ens ud for mennesker, men honningbier kan se detaljerne. (© Jolyon Troscianko)
  • Her ses to firben (Gallotia galloti), der soler sig på Tenerife. Til venstre ses hanfirbenet, som vi mennesker ser det. Til højre er hans markeringer meget tydeligere. Det er sådan artens hunner ser hannen. (© Jolyon Troscianko)
1 / 8

En tur gennem en blomstret eng er en ganske anden oplevelse for en bi end for et menneske. På mere end en facon.

Det viser et stykke software udviklet af forskere fra University of Exeter meget tydeligt. Detaljerne er publiceret i Methods in Ecology and Evolution.

Teknologien konverterer digitale billeder i RAW-format til dyresyn, som kan bruges til at analysere farver og former, der normalt er skjulte.

Forskerne har allerede brugt programmet til at se farveændringer i krabber og til at følge ændringer i ansigtsfarven hos kvinder, der har ægløsning.

Farver og former styrer evolutionen

Når man studerer dyr og planters signaler og evne til at kamuflere sig, er det særdeles brugbart at kunne se disse farver og former, som har været med til at styre deres evolution.

- Dyrs udseende er formet af evolutionen over millioner af år og kan påvirke deres overlevelsesevne og deres mulighed for at tiltrække en mage. Deres farver er ikke udviklet for at se flotte ud for os mennesker, de er for eksempel designet til at stimulere deres magers synscentre, siger Jolyon Troscianko, fra Centre for Ecology and Conservation ved University of Exeter.

- Vores nye software har gjort det meget nemmere at se verden som dyrene ser den.

Planters evolution er også styret af helt andre - og ofte usynlige - mønstre og farver. Blomster signalerer for eksempel langt mere i det ultraviolette spektrum, fordi insekter sagtens kan se aftegninger i de bølgelængder.

Farvesyn varierer utroligt meget

Jolyon Troscianko forklarer, at han og kollegerne har brugt meget lang tid på at kalibrere og teste systemet i løbet af de seneste ti år. De er nu rimeligt sikre på, at farverne, som programmet viser, er korrekte.

- Men når det nu er sagt, er der en utrolig variation i farvesyn, specielt blandt mennesker, så selv om vores resultater producerer det korrekte billede, er det ikke sikkert individdet ser det rigtigt. Nogle arters farvesyn skifter enda i løbet af deres levetid, i takt med at de skifter leveområde, siger han.

Farvesyn varierer i det hele taget meget i dyreriget.

De fleste mennesker og aber har øjne, som kan opfange tre farver: rød, grøn og blå. Andre pattedyr ser kun blå og gul.

Det kan være meget svært for os mennesker at forestille os i mere end tre farver, men det er virkeligheden for de fleste fugle, krybdyr, passer og mange insekter, som alle ser i fire farver eller mere.

Mange af dem ser endda i ultraviolette nuancer, en del af farvespektret, der er helt usynligt for os mennesker.

Softwaren er Open Source

Jolyon Troscianko kan tage billeder af den verden, som fugle og insekter ser, ved at bruge et kamera, der indstillet til at være følsomt overfor det fulde farvespektrum.

Og med hans specialudviklede software, kan man også bruge billederne til noget.

- Digitale kameraer er meget effektive værktøjer til at måle farver, hvis de bruges rigtigt. Men indtil udviklingen af vores software har der ikke været tilgængelige værktøjer, som kan udføre alle de mange kalibreringer, der skal til, for at konvertere billederne til dyresyn, siger Jolyon Troscianko.

Softwaren er Open Source og kan hentes her. Programmet kræver dog, at billederne er taget i RAW-formatet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk