BILLEDER Tag på huleudforskning med sabelkattens danske far

I forbindelse med DR K-serien Store Danske Videnskabsfolk var DR en tur i Brasilien for at komme tættere på Peter W. Lund, der gjorde flere opsigtsvækkende fund.

Den danske naturforsker Peter Wilhelm Lund var en af verdens første huleforskere, da han i 1825 rejste til Brasilien.

Her undersøgte han over 800 kalkstenshuler og udgravede og kategoriserede flere end 100.000 knogler fra nulevende og uddøde dyr. Og han opdagede omkring 50 nye arter, hvoraf de fleste var uddøde.

De omfattede blandt andet fossiler af fortidens kæmpe-pattedyr (megafauna) kæmpedovendyr, store bæltedyr samt sabeltigeren, som han opdagede i kraft af fundet af en hjørnetand i en hule i 1842.

Malerier på væggene i hulerne fik ham også til at gå på udkig efter fossiler af fortidsmennesker. Og i 1840’erne blev han sikker på, at mennesker og uddøde dyr som for eksempel sabelkatten havde levet samtidigt. Det stred imod den hidtidige teori om de første mennesker i Sydamerika. Hans forskning er netop ved at blive færdiggjort 176 år efter på Københavns Universitet.

I serien Store Danske Videnskabsfolk på DR K inviterer man seerne på en usædvanlig rejse, der bevæger sig igennem tid og rum, og derigennem folder man historien om videnskabsmanden eller -kvinden ud.

I april rejste tilrettelægger Martin Sundstrøm og skuespiller Søren Vejby, der spiller Peter W. Lund, til Brasilien for at gå i fodsporet af den danske naturforsker. Du kan se et udsnit af billederne øverst i artiklen.

Læs mere om Peter W. Lund her og se DR K-programmet: Store Danske Videnskabsfolk:

Store danske videnskabsfolk: Peter W. Lund