BILLEDER Verdens særeste forskning blev belønnet med priser

Den årlige Ig Nobel-pris, der hylder den mærkeligste forskning, blev i år uddelt ved Harvard University i USA.

  • Vinderne af Ig Nobel prisen for medicinsk diagnostik, demonstrerer deres vindende hypotese om, at "blindtarmsbetændelse kan diagnosticeres nøjagtigt ved at observere deres smerte reaktion på fartbump". Dr Diallah Karim (th) spiller chaufføren mens Dr Simon Kreckler og Dr Helen Ashdown spiller fartbump og patient. (Foto: Cj Gunther © Scanpix)
  • Bruno Grossi (th) går som en dinosaur for at demonstrere den forskning han vandt prisen i biologi-kategorien for. Han har observeret, at en kylling går som en dinosaur hvis man monterer en tynget stang på dens bagende, fordi stangen minder om en dinosaurhale. (Foto: Gretchen Ertl © Scanpix)
  • Justin Schmidt vandt prisen for fysiologi og entomolgi (læren om insekter) for sit smertefulde arbejde med Schmidt stik-indekset, der kategoriserer smertenivauet ved forskellige insektbid og stik. (Foto: Cj Gunther © Scanpix)
  • David Hu fra Georgia Institute of Technology modtog hans holds Ig Nobel pris i fysik, for deres forskning i hvordan pattedyr urinerer, med et toiletsæde på hovedet. (Foto: Gretchen Ertl © Scanpix)
  • Vinderen af kemiprisen Gregory Weiss, holder et knust, kogt æg og et blødkogt æg højt. Han vandt prisen for at opfinde en opskrift på hvordan man gør et kogt æg, blødkogt igen. (Foto: Cj Gunther © Scanpix)
  • To publikummer kysser da Ig Nobel-prisen for medicin bliver tildelt et hold, der studerer de biomedicinske fordele og konsekvenser af intenst kysseri. (Foto: Gretchen Ertl © Scanpix)
  • Publikum kaster hundredevis af papirsflyvere mod scenen ved den 25'ende udgave af Ig Nobel-prisen, der blev afholdt på Harvard University i USA. (Foto: Cj Gunther © Scanpix)
1 / 7

Videnskab og videnskabspriser bliver ofte set som en meget tør affære. Nobelprisen er en uhyre højtidelig ceremoni, der forbindes med høj prestige.

Men heldigvis kan forskere også finde ud af at have det sjovt. Både når de arbejder, men også når der skal uddeles priser.

Torsdag aften løb den årlige IG Nobelpris fest af stablen på Harvard University, i Massachusetts i USA. Et arrangement, der fejrer årets særeste forskning.

Prisuddelingen, der har eksisteret siden 1991, er en parodi på den rigtige Nobelpris og uddeles traditionelt nogenlunde samtidig med, at de rigtige Nobelpriser offentliggøres.

Priserne uddeles ud fra devisen om, at de først får folk til at le og siden til at tænke.

Flere af årets vindere rammer helt plet. I hvert fald på den første del.

KEMI:

Callum Ormonde, Tivoli Olsen og Colin Raston modtog prisen for at have opfundet en kemisk opskrift, der delvist kan "tilbage-koge" et hårdkogt æg.

FYSIK:

Patricia Yang, David Hu, Jonathan Pham og Jerome Choo modtog prisen for at teste det biologiske princip bag det faktum, at alle pattdyr tømmer blæren på omkring 21 sekunder - plus, minus 13 sekunder.

LITTERATUR:

Mark Dingemanse, Francisco Torreira og Nick J. Enfield fik prisen for at finde ud af, at ordet "hva", findes indenfor alle sprog - og for ikke at være helt sikker hvorfor.

LEDELSE:

Gennaro Bernile og P. Raghavendra Rau modtog prisen for at opdage, at mange business-ledere udvikler en forkærlighed for at tage risici i barndommen, hvis de har været udsat for naturkatastrofer som fx jordskælv og vulkanudbrud.

ØKONOMI:

Bangkoks politi fik prisen for at tilbyde deres politifolk flere kontanter, hvis de sagde nej til bestikkelse.

MEDICIN:

Prisen blev tildelt to hold. Hajime Kimata fra Japan og række slovakiske forskere modtog prisen for deres forskning i de biomedicinske fordele og konsekvenser ved intenst kysseri - og andre mere intime personlige aktiviteter.

MATEMATIK:

Blev modtaget af Elisabeth Oberzaucher og Karl Grammer for at forsøge at udregne om og hvordan det lykkedes Moulay Ismael den Blodtørstige, Kejseren af Marokko, at blive far til intet mindre end 888 børn mellem 1697 og 1727. Deres konklusion blev, at det faktisk var - om ikke andet så i hvert fald matematisk - muligt for den marokkanske kejser.

BIOLOGI:

Bruno Grossi accepterede prisen på vegne af et større hold, der havde observeret, at en kylling går som en dinosaur, hvis man monterer en tynget stang på dens bagende. Stangen fungerer nemlig som en dinosaurhale.

DIAGNOSTISK MEDICIN:

Diallah Karim, Anthony Harnden, Helen Ashdown, Nigel D'Souza og Abdel Kader Allouni modtog prisen for deres hypotese om, at blindtarmsbetændelse kan diagnosticeres nøjagtigt ved at observere deres smerte reaktion på fartbump.

FYSIOLOGI OG ENTEMOLOGI:

Tildelt to forskellige herrer. Justin Schmidt fik prisen for at have skabt Schmidt Stik-indekset, der rangordner den relative smerte man oplever når man bliver stukket af forskellige insekter. Michael Smith fik prisen for at lade honningbier stikke ham på 25 forskellige dele af kroppen, for at finde ud af, hvor det gjorde mest eller mindst ondt. De mindst smertefulde viste sig at være på kraniet, på den mellemste tå og på overarmen. De mest smertefulde sted er var næseboret, overlæben og ikke overraskende penis-skaftet.