BILLEDSERIE Kom med naturfotograf under overfladen

Biolog og naturfotograf Martin Kielland er særligt interesseret i at dokumentere livet i vandet.

  • Fotoet er taget på Bornholm, hvor vi dykkede i en mose i flere timer. Posthornsneglen ligner næsten et lille rumuhyre med sine lange tentakler. (Foto: © Martin Kielland, Martin Kielland)
  • Forbipasserende kigger skeptisk når man ligger i Gentofte Sø en sen forårsdag med snorkel, men under overfladen er nøkkeroserne på vej op og vandet er fyldt med liv. (Foto: © Martin Kielland, Martin Kielland)
  • Et møde med en sær skabning. Salamandrene er normalt svære at komme tæt på, da de gemmer sig i vandhullets mudder, når man nærmer sig. I parringstid bliver de dog mere nysgerrige og glemmer at der er fotograf på. Her kigger en han af lille vandsalamander lige ind i kameraet. (Foto: © Martin Kielland, Martin Kielland)
  • Folk spørger tit om sigten i vandet herhjemme ikke er for dårlig til at fotografere i - der må svaret være nej, men der er udfordringer i at være der på det rigtige tidspunkt ift. vind, regn og strøm. Her er jeg heldig at være i Grindsted Å uden at det har regnet i lang tid, så sigten var en 3-4 m. (Foto: © Martin Kielland, Martin Kielland)
  • Et fascinerende møde med en sildestime nær land ved Thyborøn. Vi lå i en times tid, mens sildene bare farede forbi og rundt om os. Når man dykkede ned spredte stimen sig og så samlede den sig igen over en, når man lå på bunden og kiggede op. (Foto: © Martin Kielland, Martin Kielland)
  • En af de fotos der har krævet det største arbejde at tage til bogen. Vi brugte flere dage på at bygge en mobil kran af en gammel surfmast, en cykel, et højtalerstativ, samt andre forhåndenværende ting. Kranen skulle kunne hejse det 16 kg tunge undervandskamera ud i kildebassinnet, da det er fredet og man ikke må dykke der. Store Blåkilde er en af vores flotteste vandmiljøer, så det var et must at have et foto derfra med i bogen. (Foto: © Martin Kielland, Martin Kielland)
  • En goplelus i fri dressur. Normalt lever disse små mærkelige dyr inde i vandmænd og brandmænd, hvor de spiser af goplen, samtidig med at de bliver transporteret rundt. Fotoet er taget på en kort eftermiddagstur i Øresund. Det var det eneste skarpe foto fra den tur, da sigten var dårlig, men heldigt at kunne komme så tæt på det 5 mm lange dyr. (Foto: © Martin Kielland, Martin Kielland)
  • En fantastisk oplevelse og møde med en spættet sæl. Det var en mor med unge, der var nysgerrig nok til at den cirklede rundt om os og ungen bed min makker i svømmefoden. De andre sæler i kolonien holdt bedre afstand. I Sverige har jeg oplevet at en sælunge lagde sig på min skulder. Ungerne er meget nysgerrige. Dykket blev foretaget med tilladelse fra Naturstyrelsen, da sælerne ikke skal forstyrres unødvendigt i yngletiden. (Foto: © Martin Kielland, Martin Kielland)
  • To krabber kæmper om territorie. På en "dårlig" dag er der altid underholdning at finde i krabberne, der findes overalt langs kysterne. De spæner rundt i jagten på mad og slås ofte med hinanden. (Foto: © Martin Kielland, Martin Kielland)
  • En bølge slår ind over en Bornholmsk klippe. Turene til Bornholm har givet nogle utrolige fotos og sigten var op til 15 m nogle steder. At dykke langs klipperne ved Hammeren, med fuglefjeld ovenfor er en spændende oplevelse. (Foto: © Martin Kielland, Martin Kielland)
  • Et foto jeg blev overrasket over, da det egentlig var et hurtigt dyp med kameraet i Vegen Å ved Holstebro. Man får et indtryk at den kraft, der i vandet og ser man nøje efter er de brune blade dækket af små kvægmyggelarver, der lever af at filtrere alger fra. (Foto: © Martin Kielland, Martin Kielland)
  • To eksotiske dyr fra det kolde dyb. I den norske skærgård kan man være heldig at støde på flere mærkelige plankton-dyr. Den ene er en frit svømmende snegl, der minder om rumvæsnerne fra James Cameron´s "The Abyss", dog er sneglen kun et par centimeter lang. (Foto: © Martin Kielland, Martin Kielland)
  • Den anden er en koloni af hydrozoer, med specialiserede fangarme - et fascinerende møde, når man ligger og snorkler på 2 m vand. (Foto: © Martin Kielland, Martin Kielland)
  • En hornfisk hviler sig i overfladen. Fotoet er taget på Korsika på et natdyk, men det kunne ligeså godt være taget på en dansk kyst. (Foto: © Martin Kielland, Martin Kielland)
  • Det er stadig bøvlet at skulle have 20 kg kameraudstyr med i flyveren, men jeg var så heldig at kunne få udstyret med til Azorerne, der byder på masser af gode dykkersteder langs kysterne og i åbent hav. Her er en lille stime fisk samlet under brændingen mellem de vulkanske klipper. (Foto: © Martin Kielland, Martin Kielland)
  • Her en stime "Striped Seabream", der afsøger sandet langs surfstranden. Jeg har været en enkelt gang på Korsika, der er ideel til snorkeldyk langs kysten. Jeg så mange fisk helt inden langs stranden lige foran vandrehjemmet vi boede på. Om natten så vi både barracuda, rokker og ti-armede blæksprutter. (Foto: © Martin Kielland, Martin Kielland)
1 / 16

SOMMERSERIE - NATURFOTOGRAFERNE

Martin Kielland er uddannet biolog med speciale i aborrer og samtidig passioneret naturfotograf gennem det meste af sit liv.

En passion, der i 2012 resulterede i bogen 'Livet under overfladen - Danmark fra kilde til hav', som er blevet til i samarbejde med studiekammeraterne Martin Macnaughton og Jonas Thormar.

Sammen har de dyrket undervandsfotografi siden 2009. Og for Martin Kielland, er det jagten på dyret, der er omdrejningspunktet.

Foretrækker fotografi frem for fitness

- Jeg kan bruge timer på at gå eller svømme rundt for at finde et specielt dyr i et område, hvilket opvejer en del af min manglende motivation, når det kommer til at løbetræne eller skulle gå i et fitness center, fortæller han.

- Det har også en afslappende effekt at gå rundt i naturen og bare iagttage omgivelserne, hver tur byder stort set altid på en lille overraskelse, hvis man har øjnene med sig.

Martin Kielland har fotograferet under meget forskellige overflader og peger særligt på kilderne ved Rebild Bakker, molerne ved Thyborøn og et særligt sted ved Hornbæk Plantage, som sine favoritsteder.

I serien herover, fortæller Martin Kielland med egne ord om sine billeder.

Martin Kiellands serie med undervandsbilleder er sjette og sidste afsnit i portrætrækken af danske naturfotografer og deres værker, som er bragt her på siderne gennem sommeren.