Biolog-glæde: Søndag sænkes færge i Svendborg Sund

Danmark får sit første kunstige rev dannet af en udtjent færge. Forskere glæder sig til at se, hvordan fisk og planter indtager færgen.

Nedsænkningen af M/F Ærøsund har været diskuteret længe. Miljømininsteriet og Kystdirektoratet har givet lov til nedsænkningen. (Foto: Erik Christensen © Wikimedia Commons)

Fisk og planter får et nyt levested på søndag, når færgen M/F Ærøsund bliver sænket ned på bunden af Svendborg Sund fra klokken 13.45.

Man har tidligere etableret kunstige rev i Danmark, men det er første gang, at man bruger en gammel færge. Tanken er, at fisk og havplanter skal indtage vraget som deres nye levested.

Og forskerne på Biologisk Institut ved Syddansk Universitet vil følge koloniseringen for at få en bedre forståelse for den form for levested, skriver universitetet.

Stenrev er forsvundet

Tidligere var de danske farvande fyldt med naturlige stenrev, hvor dyr og planter boede. Men behovet for sten til havne og moler betød, at man fra 1930 og frem til 1990 hentede sten op fra havet.

Det er forbudt i dag, og nu er myndighederne i gang med at etablere kunstige rev de steder, hvor der er særligt brug for levesteder. Flere kommuner genetablerer fx stenrev.

Oplagt levested for fisk og planter

Hvis der mangler sten eller andre hårde overflader, kan tang ikke vokse sig fast. Og uden tang er der hverken føde eller skjulesteder for fisk og bundlevende dyr.

- Derfor er det helt unikt og meget spændende, at der nu bliver skabt et så stort kunstigt rev, siger professor og leder af Biologisk Institut på Syddansk Universitet, Marianne Holmer.

Hun peger på, at en sænket færge fint kan udgøre et lige så godt leveområde som et naturligt rev, der består af sten.

Fisk står omkring vraget

- Den pågældende færge er stor og har mange rum og gemmesteder, og det vil tiltrække fiskene, siger hun.

- Du får set fisk, der står og gemmer sig i tangplanterne på vragene og i hulrummene i vragene. Hvis du bare svømmer i åbent hav, ser du sjældent fisk, forklarer hun til DR Viden.

Sikkert dykkersted

Biologisk Institut går til februar i gang med at uddanne et hold dykkere.

De får lov til at dykke ned på vraget for i første omgang at følge koloniseringen med fisk, bundlevende dyr og planter.

Siden følger man det marine liv, der etablerer sig fast omkring færgen, siger Marianne Holmer.

M/S Ærøsund er forberedt sikkerhedsmæssigt til dykning. Man kan dykke tværs ned gennem færgen og dykke tværs igennem dækkene.

Facebook
Twitter