Biologisk ur styrer hanens gal

Forskere har for første gang undersøgt, hvad der får haner til at gale ved daggry.

(Foto: JunCTionS © stock.xchange)

Længe før vækkeuret kom til verden, var det hanens kykkeliky, der markedrede dagens begyndelse. Men hvad der får haner til at gale, netop når Solen er på vej op, har været en gåde indtil nu.

Derfor satte to japanske forskere sig for at finde ud, om skråleriet bliver sat i gang ydre omstændigheder eller det indre biologiske ur.

Det skriver National Geographic.

Kaster nyt dæmpet lys på hanegal

For at undersøge det blev en flok haner placeret i et laboratorium, hvor forskerne lavede to forsøg ved at kontrollere lyset.

I det første forsøg levede hanerne med 12 timers lys efterfulgt af 12 timers dæmpet lys i 14 dage. på trods af de kunstige omgivelser, kunne forskerne notere, at hanerne alligevel begyndte at gale kort før det blev lyst.

I det næste forsøg levede hanerne med konstant dæmpet belysning i 14 dage, men de begyndte som altid at gale før daggry.

Det betyder ifølge forskerne, at det er hanernes biologiske ure, der styrer deres galen og ikke ydre omstændigheder som fx lys eller lyde.

Hierarki styrer rækkefølgen

Forskerne opdagede også, at fuglenes plads i hierakiet påvirkede tidspunktet, de galede på.

- Hanegal er en advarselssignal, der markerer en hanes territorium. Vores første resultater tyder på, at de stærkeste haner i flokken galer først ved daggry, og de lavere rangerende haner tolmodigt venter med at gale hver morgen, siger en af forskerne, Takashi Yoshimura, til National Geograhpic.

Forskningen er netop blevet publiceret i det videnskabelige tidsskrift Current Biology.

Facebook
Twitter