Blåt LED-lys er ved at revolutionere den moderne verden

Nobelprisen i fysik er givet til opfinderne af en teknologi, vi alle vil have glæde af fremover.

De tre japanske modtagere af Nobelprisen i fysik 2014 for opdagelsen af det blå LED lys. (Foto: JONATHAN NACKSTRAND © Scanpix)

Når opfinderne af de blå LED dioder i dag får Nobelprisen i fysik, hyldes de først og fremmest for at have givet verden den sidste ingrediens til hvidt LED lys.

For at skabe det hvide LED lys, skal der både grønne, røde og blå dioder i spil.

Mens røde og grønne LED dioder har været kendt i et halvt århundrede, har det været mere vanskeligt at frembringe stabile blå dioder. De blev altså først opfundet for tyve år siden af henholdsvis Isamu Akasaki, og Hiroshi Amano fra Japan, samt den amerikansk baserede japaner Shuji Nakamura.

Teknologiskifte på højde med opfindelsen af glødepæren

På DTUs institut for fotonik forsker professor Paul Michael Petersen i diode laser og Lys Emitterede Dioder (LED) og han glæder sig over Nobel komiteens valg.

- Jeg synes det er meget velfortjent, fordi det var et meget stort gennembrud de præsterede, siger han til dr.dk/viden og fortæller at det var Nakamuras ideer som teknologien byggede på.

- Vi skal til at tænke lys på en helt ny måde, forklarer Paul Michael Petersen og sammenligner det teknologiskifte, som blot lige er gået i gang, med Thomas Edisons opfindelse af glødepæren.

Det vigtigste ved frembringelsen af det hvide LED lys er ifølge professoren at det kan give os markante energibesparelser ved belysning. Et område, som vi i dag bruger 20 procent af al energi på.

Alene i Danmark er kommunerne i færd med at udskifte 500.000 gadelamper, der løbende vil blive baseret på det langt mere effektive LED lys.

Langt mere effektiv og holdbar belysning

LED er helt enkelt fortalt en lille elektronisk komponent, der kan gøre elektroner i stand til at lyse, fortæller professoren. Og da dens levetid er mellem 50.000 og 100.000 timer, slår den enhver anden elektrisk lyskilde adskillige gange.

Foruden at bidrage med ny intelligent belysning, bruges teknologien blandt andet til at diagnosticere en række sygdomme, til at behandle depressioner med, samtidig med at den benyttes i forskellige skærmtyper på alt fra fjernsyn til mobiltelefoner.

Endvidere vil LED give os ny former for intelligent belysning i bilerne og har i det hele taget uanede muligheder, forklarer Paul Michael Petersen.

Han understreger at teknologien også kan rumme visse problemer for vi mennesker, hvis ikke vi benytter den korrekt. Fx fænomenet Blue Hazard, hvor det blå lys kan lave skader på vores øjnes nethinder.

Overordnet set er professoren dog overbevist om at der kan udvikles mange nye teknologier på baggrund af teknologien og modsat mange andre områder, kan det gøres samtidig med at man passer på miljøet og nedbringer CO2 udslippet.