Børn med eksem kan få lav smertetærskel som voksne

Børn med børneeksem risikerer at få lavere smertetærskel og føle ubehag ved berøring som voksne.

Ny smerteforskning fra Aalborg Universitet påviser for første gang en direkte sammenhæng mellem børneeksem og meget følsom hud som voksen.

Børneeksem eller ”atopisk eksem” viser sig som rødt udslæt på kroppen, der blot bliver værre, jo mere barnet klør sig.

15-20 procent af alle børn døjer med det på et tidspunkt, men de fleste slipper af med symptomerne, når de bliver ældre.

For op mod en femtedel kan det dog udvikle sig til en kronisk hyperfølsom tilstand som voksen.

Når nerverne i huden konstant bliver stimuleret, lader det til, at de udvikler en form for overfølsomhed. Ikke kun i de områder af huden, der er ramt af eksem, men over hele kroppen.

Hjalte Holm Andersen, smerteforsker

Konsekvensen er, at berøring af huden kan være direkte ubehagelig, og at de kan have svært ved at finde tøj, de kan holde ud at have på, fremgår det af en pressemeddelelse fra Aalborg Universitet.

Sansebombardement af nervesystemet

Smerteforsker og ph.d.-stipendiat Hjalte Holm Andersen fra Aalborg Universitet står bag det nye studie af fænomenet. Han har en bud på årsagen:

- Når nerverne i huden konstant bliver stimuleret, som de gør, hvis man lider af en kronisk kløende hudsygdom, lader det til, at de udvikler en form for overfølsomhed. Ikke kun i de områder af huden, der er ramt af eksem, men over hele kroppen, forklarer han.

Han formoder, at den kroniske irritation påvirker det centrale nervesystem, og at nervesystemet så overreagerer på stimulationer af huden, som normalt ikke ville være generende.

Dyr behandling på vej

Ifølge Hjalte Holm Andersen oplever forældre til børn med børneeksem, at børnene ofte har mindre lyst til at blive rørt ved og krammet. Hyperfølsomme voksne kan have det på samme måde.

Normale kløestillende midler med antihistamin, der blandt andet bliver brugt ved allergi, virker ikke på børneeksem. Til gengæld er der nye typer medicin på vej, men i første omgang vil det være meget dyre løsninger. Hjalte Holm Andersen nævner et konkret nyt præparat, der er godkendt i USA, som for et års behandling koster over 200.000 kroner.

Den nye danske forskning løser ikke den økonomiske udfordring. Men den kan til gengæld måske være med til at vise, hvem der vil have gavn af de nye typer behandling.

Forskningen er baseret på forsøg med 25 patienter med atopisk eksem (15 kvinder og 10 mænd). Deres resultater blev sammenlignet med et tilsvarende antal jævnaldrende raske i en kontrolgruppe bestående af 14 mænd og 11 kvinder.