BREVKASSE Jorden laver stadig olie - men slet ikke nok

Vi løber tør for olie om cirka 50 år, mener en ekspert.

Olien bliver stadig dannet under jorden, men naturen kan slet ikke følge med vores forbrug. (Foto: ANDREW WINNING © Scanpix)

Hvor kommer al olien i verden egentlig fra og bliver der stadig skabt ny olie?

Sådan lyder ugens lytterspørgsmål til Videnskabens Verden, der har bedt Jørgen Bojesen-Koefod, seniorforsker ved GEUS, om svaret:

- Olie er rester af fortidens plante- og dyreliv. Olie skabes nemlig af geologiske processer, når rester af primært planter, men også lidt dyreliv, omdannes. Resterne synker ned på bunden af have og søer og ligger begravet i mange millioner år. Når de synker dybt ned, bliver de varmet op og skifter karakter og bliver flydende som olie og gasser , siger han.

Hør programmet

Hør indslaget om olie i Videnskabens Verden på P1 her.

Du kan også sende et spørgsmål ind til programmets brevkasse ved at skrive til videnskabensverden@dr.dk

De geologiske processer, der har skabt den oliereserve, som vi i øjeblikket forbruger, er stadig i fuld gang:

- De processer, der skaber olie og gas, kører i dag, som de har gjort i 100 millioner af år. Der dannes altså olie lige nu og her. Men slet ikke i det omfang, vi forbruger det i øjeblikket, siger Jørgen Bojesen-Koefod.

Nok til 50 år mere

Hans bud er, at der er olie nok til cirka 50 år mere - så er det slut. Regnestykket ser sådan her ud:

- Hvis vi tager al den olie, vi har brugt og lægger sammen med den olie, vi ved er der, den olie vi forventer at finde og den olie, vi forventer at blive bedre til at udnytte, så er der omkring 5000 milliarder tønder. Det er et kolossalt stort tal.

- Hvis vi så siger, at jorden har brugt måske 500 millioner år på at lave den her olie, så ender vi med et regnestykke, der siger, at jorden laver cirka 10.000 tønder olie på et enkelt år. Det er 27 tønder om dagen. Problemet er bare, at vi i øjeblikket bruger 85 millioner tønder olie hver eneste dag. Så i runde tal bruger vi olien cirka tre millioner gange hurtigere, end den naturligt fremstilles, siger Jørgen Bojesen-Koefod.

Ugens brevkassespørgsmål fra Videnskabens Verden: Bliver der stadig skabt ny olie?Jørgen Bojesen-Koefod fra Geus har...

Opslået af DR P1 på 15. januar 2016