Crowdfunding i gang: Man vil redde Jorden med asteroideværn

Danskere samler penge ind til amerikanske forskere, der vil udvikle et fjernstyret fartøj, der kan sprænge asteroider.

  • Søren Ekelund har arbejdet med Emergency Asteroid Defence Project siden 2012. Han holder en model af fartøjet, der ifølge Iowa-forskerne kan sprænge asteroider i stykker, så de ikke rammer Jorden. (Foto: Hanne Kokkegård - DR Videnskab © Hanne Kokkegård - DR Videnskab)
  • Modellen viser en HAIV - Hypervelocity Asteroid Intercept Vehicle. I naturlig størrelse måler den tre meter, vejer 200 kg og kan have et 30 kg tungt anti-meteormissil om bord, når den fx sendes op med en NASA-satellit. (Foto: Hanne Kokkegård - DR Videnskab © Hanne Kokkegård - DR Videnskab)
1 / 2

Crowdfunding breder sig. Folk giver penge til projekter og ideer, som kun kan lykkes, hvis idemændene får penge til det. De mangler finansiering.

I påsken havde danske skakspillere fx betalt penge, så en spiller langvejs fra kunne rejse hjem til Danmark og spille DM. På den internationale scene har et smart-ur og en køletaske til strandbrug samlet millioner af dollars ind på kort tid.

Tirsdag aften åbnende en spektakulær crowdfunding-indsamling med danskere i spidsen: Emergency Asteroid Defence Project - EADP.

Målet er klart defineret, men nok lidt fjernt for mange af os: Pengene skal bruges til at udvikle et fartøj, der kan sendes ud i Rummet og skubbe asteroider væk eller sprænge dem i stykker, hvis de har kurs mod Jorden.

Penge til forskere på Iowa State University

61 fundere har i skrivende stund fredag først på eftermiddagen støttet projektet med alt fra 1 dollar til 1000 dollars. Samlet er der kommer 4891 dollars ind. Det svarer til cirka 2 procent af målet på 200.000 dollars, som folkene bag vil samle ind i løbet af to måneder.

Man har lagt ud på crowdfunding-platformen Indiegogo, og man sætter senere på året en indsamling i gang på den store platform Kickstarter.

Pengene skal gives til de forskere, man samarbejder med på Iowa State University i USA på Asteroid Deflection Research Center (ADRC), så de kan bygge et testfartøj, som skal demonstrere, at teknologien virker.

Det kan være lige så godt som NASA

Torsten Arendrup arbejder med markedsføring inden for it-branchen. Han var blandt de første fem mennesker, der gav penge, da, crowdfundingen åbnede.

Han gør det både, fordi det er et lidt sjovt projekt, selv om alvoren ved et muligt asteroidenedslag kan være fatal for Jorden, og så er det også sjovt, at man kan støtte gennem crowdfunding.

- Fx har NASA meldt ud, at de har brug for, at private firmaer også overtager dele af flyvning til fx Den Internationale Rumstation. Og private firmaer er baseret på crowdfunding og open source med mere. Hele den industri er under forandring, siger Torsten Arendrup.

- Det betyder, at det her har lige så stor mulighed for succes, som NASA’s forskning. Og når man støtter crowdfunding, behøver det ikke bare være en smartere kurv til at holde madvarerne kølige på stranden. Her vil de jo redde Jorden, siger han til DR Viden.

DTU Space: Det virker lovende

Kristian Pedersen er direktør på DTU Space. Han kalder projektet interessant.

- NASA og andre rumfartsorganisationer har leget med lignende måder at gøre det på. Men der er ikke nogen, der har udviklet konkrete programmer til det endnu, så det er bestemt en interessant vej at gå, siger Kristian Pedersen til DR Nyheder.

De fleste andre ideer, man har, går ud på at blive dygtig til at opdage en asteroide lang tid i forvejen, så man kan give den et skub, så den slet ikke rammer Jorden.

- Men det virker selvfølgelig kun, hvis man har tilstrækkelig lang tid til at gøre noget. Hvis man har kort tid, er der ikke andet at gøre, end at sprænge den i stykker, ligesom det her projekt foreslår. Det er det nye og interessante, og det virker meget lovende, siger Kristian Pedersen.

- Hvor godt det vil virke, ved vi ikke, og der er man nødt til at lave tests for at finde ud af, om det er vejen frem, siger han.