Dådyret skal kendes på nummerpladen

Det kan være svært at skelne mellem rådyr og dådyr, men forskellen skal findes i bagenden.

Dådyrhjort med det karakteristiske 111-tal bagpå. (© Scanpix)

Det kan være sin sag, at kende forskel på de forskellige hjortedyr, vi har gående i de danske skove. Blandt andet forveksler vi ofte rådyr og dådyr.

- Alle hjortearter har et spejl på bagenden, forklarer Naturvejleder i Naturstyrelsen Storestrøm Marie Roland til P1 Morgen. Altså det parti på bagenden, som har en anden farve og som bruges til at signalere med, når hjorten flygter fra en fjende.

Registreringsnummer 111

Mens rådyrets spejl er helt hvidt, har dådyret 3 sorte striber, der med god vilje kan give en nummerplade, hvorpå der står 111.

Dådyrets hvide bagdel er omkranset af en stribe sorte hår, samtidig med at dets hale også er påtegnet en sort stribe på midten.

- Så ser man tre markante sorte streger på hjortedyrets spejl, er man sikker på, at det er et dådyr, forklarer Marie Roland.

Dådyr holder naturen i skak

Det plettede hjortedyr har ikke altid været en del af dansk natur og blev indført i den tidlige Middelalder i 1100-1200-tallet, som kongeligt jagtvildt. Men har efterfølgende vist sig, at være ganske effektivt, når landskabet skulle holdes åbent.

- Man kan se på landskabet, om der lever dådyr i området, forklarer Marie Roland.

- Dådyrene er bladspisere og de er rigtig gode til at rydde de nederste blade, forklarer hun. Er der hjortevildt i et område, kan man se, at der er gnavet bladene af træerne, i den højde de kan nå.

Brunsten sætter ind i efterårsferien

Efteråret er brunsttid for hjortedyrene og mens de fleste nok kender krondyrenes brølen, er dådyrenes brunstbrøl mindre spektakulære, fortæller Marie Roland.

Men når de går i brunst i midten af oktober, vil dåhjortene fra deres brunstpladser lokke dåerne til med deres bud på et brøl.

Der findes dådyr i det meste af landet, men de er mest udbredt i det østlige Danmark. I 2011 var den samlede vilde bestand på 16.500 dyr.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter