Daniel Rugholm fra De Konservative: Vi prioriterer faktisk naturen en del

Alligevel savner den konservative miljøordfører en bedre balance mellem indsatsen for naturen og for erhvervslivet.

Daniel Rugholm (K) på sin hjemegn ved Lønstrup Klint. Bag ham ses sommerhusområdet, som forsvinder i takt med, at havet æder af skrænten. (Foto: Dorte Dalgaard © (C) DR)

Udover at være konservativ miljøordfører er Daniel Rugholm også viceborgmester i Hjørring Kommune. Han holder især meget af området ved Lønstrup Klint med de fredede naturområder og eksempler på sjælden natur.

Naturen må gå sin gang

Naturen er dog også barsk her med havet, der æder af både skrænt og fritidshuse, men det er der ikke noget nyt i, som han siger i Natursyn på P1.

- Det her område er unikt, og jeg synes, at det er bevaringsværdigt på den måde, at naturen skal have lov til at gå sin gang. Jeg ved godt, at det er rigtig ærgerligt for sommerhusejerne, men et eller andet sted så kender man vilkårene her.

Mere uberørt skov mod frigivelse af §3-arealer

Det Konservative Folkeparti har som de færreste danske partier ikke udfærdiget nogen decideret naturpolitik, men ifølge miljøordføreren prioriterer partiet alligevel naturen en del.

Senest har partiet sammen med blå blok opfordret regeringen til yderligere at bekæmpe tabet af biodiversitet ved at omlægge cirka 25.000 hektar statslig produktionsskov til uberørt skov mod at opgive en tilsvarende del af de naturbeskyttede §3-arealer hos de danske landbrug.

- Det er det her med at finde balancen, forklarer Daniel Rugholm.

- Et af regeringens argumenter for at tage den her §3-jord ud er for biodiversiteten. Og jeg ved godt, at man ikke kan sammenligne det 100%, men mange undersøgelser peger på, at man faktisk får mere biodiversitet ud af den uberørte skov, siger han og fortsætter.

- Det er derfor, vi siger, at hvis formålet er øget biodiversitet, hvorfor så ikke gøre det her i stedet for? Det har en langt større effekt, og samtidig sikrer det, at mange af vores landbrug, der er tæt på at knække nakken og bukke under, måske lige klarer den med skindet på næsen.

Naturpolitik på P1

Hør hvor Daniel Rugholm ellers mener, at der er plads til forbedringer i regeringens Naturplan Danmark i Natursyns femte og sidste udsendelse i rækken af reportageudsendelser med politikere om deres holdninger til naturen.

Udsendelserne kan du høre via boksen med linkene i artiklen her eller på Natursyns programside.