Danmark invaderes af syngende svaner

Det myldrer med sangsvaner i Danmark lige nu. Man kan kende de store fugle på trompet-lyden.

Sangsvaner kommer lige nu i store flokke til Danmark for at finde føde. Knopsvanens slægtning kan blandt andet kendes på dens trompetlignende "sang." (Foto: Foto: Steffen Ortmann (Scanpix))

Tusindvis af syngende vintergæster kommer i denne tid til Danmark for at finde mad.

Det er sangsvanen - knopsvanens slægtning - der valfarter hertil, og omkring halvdelen af Nordens samlede bestand befinder sig lige nu her i landet, fortæller naturvejleder hos Naturstyrelsen Sønderjylland, Andreas Hermann til P1.

-Man har lavet en tælling her i januar måned, og der har man talt 42.000 sangsvaner i Danmark på samme tid, siger Andreas Hermann, der kalder Danmark “et slaraffenland” for den 10-11 kilo tunge fugl, fordi her er føde og tålelige temperaturer for årstiden.

Raps og kartofler lige ved næbbet

Sangsvanens foretrukne lokaliteter er Island, Finland, Norge, Sverige og Rusland, hvor den yngler.

Hør indslag

Hør hele interviewet med naturvejleder Andreas Hermann i P1 Morgen her.

Men når fødebeholdningen slipper op, rykker den sydpå og finder muslinger og tangplanter i danske fjorde og småsøer. Den går også op på markerne.

-Vi får mere og mere vand, og vores marker kommer til at ligge tættere på vores vand. Så de går op på markerne og spiser vinterafgrøderne, og det er alt lige fra raps til kartofler og korn. Det ligger lige ved næbbet, så det er sådan set bare at spise løs, siger Andreas Hermann.

Lyder som en høj trompet

De mest markante forskelle på knopsvanen og sangsvanen er, at sangsvanen har et gult næb, mangler den lille knop over næseryggen og står med halsen mere rank.

Er man i tvivl, kan man også bare gå efter lyden, siger Andreas Hermann.

-Knopsvanen siger ingenting, den flyver bare, og man kan høre vingernes slag. Men sangsvanen, den lyder som en høj trompet.

Tusindvis af syngende vintergæster kommer i denne tid til Danmark.

Opslået af DR Nyheder på 4. februar 2016