Danmarkskort: Her er flåterne

Der er flest flåter på Sjælland og Bornholm og færrest i ​Nordvestjylland, fortæller flåtforsker.

Antallet af flåter kan dog svinge fra lokalområde til lokalområde afhængig af forholdene.

En stor, fed flåt godter sig på Rene Bødkers nabos kats hage.

- Selvom katten og jeg er gode venner, så får jeg nok ikke lov til at fjerne flåten, griner Rene Bødker.

Han er Epidemiolog ved DTU Veterinærinstituttet og har hjulpet DR Viden med at lave et groft oversigtskort over flåternes koncentration i Danmark.

Rene Bødker har selv været rundt i landet for at undersøge mængden af flåter i forbindelse med et skandinavisk projekt, der skal kortlægge flåtbestanden.

Projektet er endnu ikke færdigt, men målet er at lave et detaljeret flåtkort.

Flåterne elsker fugtig jord

At nabokattens hageflåt får lov at blive siddende til den falder af, kan betyde, at Rene Bødker får en lille flåtkoloni i haven.

- Hvis katten drysser flåten af i min have, så kan den lægge de 2.000 æg, som hunflåter bærer på, siger han.

Og fordi Rene Bødker bor på Sjælland, så er der gode chancer for, at hans have er fugtig nok til, at flåten kan finde sig til rette.

Flåter kan nemlig godt lide fugt og er særlig glad for skove.

Skovflåten er ikke et insekt eller en tæge, men en mide i familie med edderkopperne. (Foto: James K. Lindsey © wikimedia)

Kalk i jorden skræmmer flåterne

Blandt andet på grund af jordens fugtighed finder du flere flåter på Sjælland, Fyn, øerne og Sønderjylland end i Nordvestjylland.

- I Skagen er der simpelthen ingen flåter. Men der er rekordmange ved Hammershus på Bornholm. Og Mols Bjerge på Djursland er også et godt sted for flåter. Her fandt vi engang 2000 nymfer på en eftermiddag!, fortæller Rene Bødker begejstret.

Flåter er ikke glade for tørre områder som for eksempel visse steder i Nordjylland, hvor kalken ligger så højt, at jordbunden ovenpå tørrer ud.

Sød ser den ud, men hjorten lægger også krop til flåter, hvis livret bl.a. er hjorteblod. (Foto: Palle hedemann © Scanpix)

Flere rådyr spreder flåterne

Det er ikke kun jordbunden, der er afgørende for, om flåterne har lyst til at leve og formere sig.

Rådyr spiller også en vigtig rolle.

- Flåter er meget glade for rådyr. Og antallet af rådyr og de områder, de færdes i, giver os en god idé om, hvordan flåtbestanden er i Danmark, siger Per Moestrup Jensen, der er lektor ved det Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.

Bestanden af rådyr er stigende. Der er lige nu omkring 300.000-400.000 rådyr herhjemme.

Fordi der er kommet flere rådyr, så er de begyndt at færdes flere steder. For eksempel ser du måske oftere end tidligere et rådyr i din naturpark eller endda have.

Og de har altså flåterne med sig. Når et rådyr eksempelvis springer igennem din have, så drysser der garanteret et par flåter af, der kan være fulde af æg.

Facebook
Twitter