Dansk crowdfunding-kampagne samler penge ind til asteroide-forsvar

Dansk NGO samarbejder med USA-universitet om at bygge et fjernstyret rumfartøj, der kan destruere trusler udefra.

Et fjernstyret fartøj skal kunne sendes ud til asteroider med kort varsel og tilintetgøre truslen mod Jorden, mener den danske crowdfunding-kampagne Emergency Asteroid Defence Project (Foto: Emergency Asteroid Defence Project © Emergency Asteroid Defence Project)

I 2013 hamrede et 20 meter stort klippestykke ned gennem Jordens atmosfære og sårede over 1500 mennesker og lavede skader på veje og op mod 5000 bygninger for 33 millioner US dollars i Tjeljabinsk-regionen i Rusland, cirka 1700 km øst for Moskva.

Meteoren fra det ydre rum kunne også havde ramt Danmark eller et andet sted for den sags skyld.

Rundt om i verden forsker man i den bedste måde at opspore asteroider på, så man kender til truslen, før asteroiden rammer. Ligesom man forsker i at bekæmpe de enorme klippestykker, der kan forårsage truslerne fra Rummet.

En dansk NGO, Emergency Asteroid Defence Project (EADP), har nu sat sig for at samle penge ind gennem crowdfunding for at udvikle et asteroideværn.

Minder om spillefilm

Organisationen EADP samarbejder med forskere på det amerikanske universitet Iowa State University's Asteroid Deflection Research Center (ADRC) om projektet.

Teknologien er ’set’ før i spillefilmen Armageddon fra 1998, hvor Bruce Willis formår i sidste øjeblik at bore et hul i en gigantisk asteroide og bringe en atombombe til eksplosion inde i asteroiden, så den splintres, før den rammer Jorden.

ADRC’s model indebærer ikke en rolle til en amerikansk skuespiller, men derimod et fjernstyret fartøj (satellite bus) kaldet en HAIV - Hypervelocity Asteroid Intercept Vehicle – med et anti-meteormissil om bord, og fartøjet sendes op med raket.

NASA’s og ESA’s løsninger trækker ud

Henrik Skaksen Jacobsen er projektleder i EADP, der står for etablering af crowdfunding og markedsføringen.

Han forklarer til DR Viden, at der i dag endnu ikke er færdige løsninger, der kan forhindre asteroider i at nå Jorden.

- USA’s rumfartsorganisation, NASA, og Den Europæiske Rumfartsorganisation, ESA, arbejder på løsninger, som fx at skubbe asteroiden ud af kurs og væk, før den når Jordens atmosfære. Men det tager mange år at udvikle teknologien, og fx regner ESA først med, at deres projekt Asteroid Impact Mission (AIM) starter i 2020, siger Henrik Skaksen Jacobsen.

- NASA’s forsvar tager i det hele taget ikke højde for de asteroider, der kun opdages med få ugers varsel, mens HAIV kan uskadeliggøre asteroiden med under én times varsel om nødvendigt, siger han.

Sådan kommer det fjernstyrede HAIV-fartøj til at se ud. (Foto: Emergency Asteroid Defence Project © Emergency Asteroid Defence Project)

Asteroide lagde enormt område øde

Ifølge NASA kender man til 12.202 NEO - Near Earth Objects. Det vil sige himmellegemer tæt på Jorden.

Henrik Skaksen Jacobsen peger på, at de fleste klippestykker fra det ydre rum lander i havet. Men de kunne lige så godt lande i København, London eller New York.

I 1908 lagde en asteroide fx 2000 km2 øde i Tungska i Sibirien. Den første udgave af HAIV’en vil kunne destruere en asteroide på 50 meter, og det vil koste 25 millioner US dollars at bygge den.

25 millioner dollars i år

I maj begynder EADP sin første crowdfunding på platformen Indiegogo, og man sætter senere på året en indsamling i gang på den store crowdfunding-platform Kickstarter.

- Vi skal gerne have samlet 175 millioner US dollars (USD) ind for at få et velafprøvet forsvar, hele verden kan bruge, siger Henrik Skaksen Jacobsen.

- Det første delmål er 25 millioner, som vi regner med at nå allerede i år, og den første HAIV er klar 18-24 måneder efter, og vi begynder udviklingen løbende, før de fulde 25 millioner er i hus, siger han.

Pengene går til fartøjet – ikke sprængstoffer

Han understreger, at støtterne ikke kommer til at betale til atomsprænghoveder, men udelukkende til fartøjet, der skal sendes ud til asteroiden.

- EADP har ikke noget med sprænghovederne at gøre, men leverer HAIV-fartøjet, så nationalstater fx USA eller Frankrig kan ramme og uskadeliggøre asteroiden med deres egne atomsprænghoveder, siger Henrik Skaksen Jacobsen.

Præsenteres på konference i Italien

Projektet bliver præsenteret i næste uge i Italien på en stor konference om asteroide-forsvar, Planetary Defence Conference.

Det er i øvrigt FN, som koordinerer og står i spidsen for bekæmpelse af trusler fra det ydre rum.

Nadim Alawi fra EADP er crowdfunding manager for projektet, Han er gæst fredag morgen i P3 klokken 8:08 og i P4 København klokken 7:50, hvor han fortæller mere om projektet.

Facebook
Twitter