Dansk forsker får opkaldt dinosaur efter sig

Det kan godt være, den er uddød, men hvem vil ikke gerne have en dinosaur opkaldt efter sig.

Dinosauren til højre er en unescoceratops koppelhusae (Foto: Julius T. Csotonyi)

Den danske forsker Eva Koppelhus bor og arbejder i Alberta, Canada. Her forsker hun i fossilt pollen og er med til at kortlægge og tegne de gamle landskaber, som dinosaurerne levede i.

Derfor har hun været på feltture i Mongoliet, Japan, Antarktis, Sydkorea, Grønland - og på Bornholm.

Gravrøvere sælger dinoknogler på e-bay

En af ekspeditionerne gik til Gobi-ørkenen. Her havde en flok gravrøvere taget alle de vigtige knogler som fødder, kraniet og tænderne.

Efterfølgende bliver de solgt på det sorte marked og fx e-bay. Heldigvis havde gravrøverne haft travlt, for forskerne fandt en fod, der stadig sad fast i sedimentet. De fandt også en masse fodspor under sandet, så Eva Koppelhus tog en bunke materiale med hjem. Det viste sig, der var organisk materiale.

- Det var meget spændende og lidt chokerende så jeg spurgte, om jeg måtte komme tilbage igen, siger Eva Koppelhus, der drog tilbage året efter.

Tilbage i Gobi-ørkenen havde ørkensandet fyldt udgravningen med sand. Men nedenunder var der fine vekslende lag mellem sand, silt og mudder. Den var altså god nok - der var planterester fra Gobi.

Landskabet dengang bestod blandt andet af en plante, der ligner vores ephedra.

Bornholm, Bornholm, Bornholm

Eva Koppelhus begyndte sin forskning i forhistorien herhjemme og der er Bornholm er godt bud. I juratiden, for godt 150 millioner år siden, var Bornholm dækket med mange forskellige arter af bregner og en del nåletræer længere tilbage i terrænet.

Landskabet var primært grønt, for der eksisterede ikke nogen blomsterplanter dengang. Der var forskellige små vandløb og floder.

Vinduet ind til tiden dengang på Bornholm er desværre meget snævert, men der har været dinosaurer og formentlig også skildpadder og andre krybdyr, vurderer Eva Koppelhus.

På dinosaurjagt i Antarktis

Feltturen er også gået til Antarktis for at grave efter en dinosaur og lede efter pollen på toppen af et bjerg. På de bedste dage var det minus 20 og luften på toppen af bjerget var tynd. Det var smukt og urørt.

- Det er det mærkeligste jeg nogensinde har oplevet. Når man skubber til en lille sten herhjemme, løber der en lille bille ud, men der er intet liv der, fortæller Eva Koppelhus.

Forskerne fandt fossilt pollen, men det var desværre blevet ødelagt af mineraler, der var trængt ind i det.

Ny dinoart opkaldt efter den danske forsker

Nogle forskere i Alberta fandt en lille knogle fra en dinosaur. Den var så unik, at den skulle have sit eget navn.

Først fandt de ud af dens slægtsnavn, unescoceratops - og derefter mente de, at den skulle hedde koppelhusae. Sådan kom unescoceratops koppelhusae altså til at hylde en dansk forsker.

- Jeg håber, det bliver en af de arter, der ikke bliver opslugt af en anden art, siger Eva Koppelhus.

Facebook
Twitter