Dansk reaktor brænder farligt atomaffald

En britisk rapport anbefaler en atomreaktor baseret på grundstoffet thorium, der er designet af danske Seaborg Technology. Men firmaet har svært ved at få støttekroner i Danmark.

Et dansk firma har designet en atomreaktor, der kan brænde radioaktivt affald sammen med grundstoffet thorium. Reaktoren får opmærksomhed i udlandet. (© DR- Grafik: Mie Hvidkjær)

Thorium bliver kaldt fremtiden for atomkraft. Grundstoffet findes stort set overalt på Jorden – blandt andet i Grønland – og det kan ifølge støtterne levere billig, ren og risikofri energi.

Og så kan det være løsningen på vores problemer med atomaffald.

Det nystartede danske firma Seaborg Technologies har nemlig designet en atomreaktor, der baserer sig på en blanding af thorium og affald fra gammeldags atomkraftværker.

- Vi vil gerne brænde gammelt nukleart affald. Mange af de andre i branchen ryster lidt på hovedet af det. De synes, at det er lige meget. Men den her teknologi kan gøre verden til et bedre sted. Vi kan endda brænde gamle atomvåben i vores reaktor, siger Esben Klinkby, en af de DTU-forskere, der står bag Seaborg Technologies.

Startede med nogle øller

Firmaet startede med, at en gruppe fysikere mødtes og diskuterede energiproduktion over en omgang øl.

- Vi undrede os over, at flydende salt reaktorer med thorium ikke blev udnævnt til den potentielle løsning på vores energiproblemer. Så vi satte os for selv at føre den løsning frem, forklarer Troels Schönfeldt, der er udviklingschef hos Seaborg.

Seaborgs thoriumreaktor er en videreudvikling af en type reaktor, der blev udviklet i USA i 1950’erne, og den fungerer helt anderledes end almindelige uran-drevne reaktorer, som man kender det fra Barsebäck i Sverige, Fukushima i Japan eller Tjernobyl i Ukraine.

Kan ikke nedsmelte

Først og fremmest kan reaktoren ikke nedsmelte som traditionelle reaktorer kan, og så producerer den meget lidt affald. Og det er en god byttehandel, for det danske design er i stand til at bruge stærkt radioaktivt atomaffald fra traditionelle reaktorer. Affaldet kombineres med thorium, som er et af de grundstoffer, der er mest af på Jorden.

- Thorium findes overalt – vi kunne grave det op i Fælledparken, hvis det var nødvendigt – men det ville selvfølgelig være naturligt at starte i Grønland. En enkelt mine i Kvanefjeld i Sydgrønland kan levere thorium nok til at dække verdens energibehov i hundredvis af år, forklarer Troels Schönfeldt.

(© DR- Grafik: Mie Hvidkjær)

Han mener dog heller ikke, at det bliver svært at finde nogen, der vil af med atomaffald. For affaldet er et kæmpestort problem i hele verden.

Atomaffald bliver nemlig ved med at være radioaktivt i tusindvis af år.

Men ikke hvis man putter det i Seaborgs reaktor.

Kan brænde atomaffald

Netop det aspekt har fået den britiske organisation Energy Process Developments til at fremhæve Seaborgs reaktor som et rigtigt godt bud på en fungerende thorium-reaktor. Det gør de i en 75 siders rapport, der blev publiceret for nylig.

Organisationen har set på, hvordan reaktorer baseret på flydende salt kan være med til at løse fremtidens energiproblemer.

Seaborg vurderer selv, at en enkelt af deres modulbaserede reaktorer kan levere billig strøm til op mod 150.000 husstande. Men endnu større versioner kan sagtens lade sig gøre.

- Vindmøller er fantastiske, men det blæser jo ikke altid. Vi ville kunne levere den strøm, som vinden ikke kan, siger Troels Schönfeldt.

Umuligt at søge støtte i Danmark

Desværre har Seaborg opdaget, at det er næsten umuligt at søge om støtte til udvikling af kernekraft i Danmark.

- Vi er faldet i en umulig situation, hvor der ikke er nogen steder at søge penge i Danmark. Når vi henvender os til fx Innovationsfonden, får vi svaret, at kernekraft ikke er en del af den danske energistrategi. Siden 1985 er atomkraft bevidst blevet helt droppet fra den danske energipolitik, siger Esben Klinkby.

Han og resten af Seaborg Technologies undrer sig over, at politikerne ikke er lydhøre overfor, at teknologien har ændret sig siden 1985.

Seaborg er ikke på vej væk fra Danmark lige foreløbigt. Men tilbyder nogen at støtte projektet, har de ikke noget valg.

- Kernekraft er ikke populært herhjemme. Men Seaborg er dansk, og vi vil helst blive i Danmark. Det er super oplagt at gøre det i Danmark. Vi kan skræddersy vores lovgivning til den her nye teknologi. Men hvis nogen vil støtte os andre steder, er vi klar til at rykke. Og vi har på fornemmelsen, at Energy Process Developments gerne vil samarbejde med os, siger Troels Schönfeldt.