Danske forskere har fundet en af årsagerne til demens

Ny viden om de biologiske årsager til demens kan hjælpe med udviklingen af medicin mod sygdommen.

Et middel mod demens kan være på vej, viser ny forskning fra danske forskere. Det har dog stadig lange udsigter. (Foto: Sophia Juliane Lydolph © Scanpix)

Et lavt niveau af det såkaldte apolipo-protein E i blodet øger risikoen for at få demens, viser ny forskning udført af danske forskere. Den nye viden om sammenhængen mellem proteinet og demens kan på lang sigt hjælpe med udviklingen af medicin mod demens. Det vil være et stort gennembrud, for den slags medicin findes ikke i dag.

- Hvis vi skal udvikle noget effektivt medicin, så skal vi have fat i de komponenter, der er årsag til sygdommen, og det er det, studiet kan være med til, siger Ruth Frikke Schmidt, overlæge på Rigshospitalet og en af forskerne bag undersøgelsen til P4.

Forskningen er udført som et samarbejde mellem Rigshospitalet, Herlev og Gentofte Hospital og Københavns Universitet.

Lang udsigt til kur

Man skal dog ikke regne med, at der kommer kur mod demens lige med det samme.

- Vi har ikke noget medicin nu, som kurerer demens, og der er desværre lange fremtidsudsigter for det. Der er en del medicinafprøvninger i gang, som vi håber kommer til at vise noget, men der er også en del, der har været skuffende, siger Ruth Frikke Schmidt til DR Nyheder.

Derfor prøver Ruth Frikke Schmidt og hendes kollegaer at klarlægge de biologiske processer bag demens, så man bliver klogere på, hvad der skal fokuseres på, når man udvikler ny medicin.

Begejstring hos Alzheimerforeningen

I Danmark lever omkring 84.000 med demens, men på verdensplan er der 47 millioner mennesker, der er ramt af sygdommen. Disse tal forventes at stige i takt med, at levealderen forøges. Derfor er man begejstret i Alzheimerforeningen over, at man har fundet ny viden om årsagen til demens.

- Det er rigtig afgørende for patienterne og samfundet som helhed, at der kommer et gennembrud i demensforskningen, siger Nis Peter Nissen, der er direktør i Alzheimerforeningen til P4.