Danske matematikere forudsiger Melodi Grand Prix-vinder

Studerende bruger matematik til at forudsige resultatet af Melodi Grand Prix-finalen.

Ord fra Melodi Grand Prix-sange, der scorer højt på "Happiness" (Foto: Illustration fra Kofoed Wind- Hughes- Clarkson og Munk Jacobsen)

Ved at se på resultater fra de sidste 14 års finaler har fire studerende fra DTU udregnet, hvor sandsynligt det er, at de forskellige af lørdagens finalister vinder. Ifølge beregningerne står Azerbaijan til at vinde, mens Rusland bliver nr. 2. Hos bookmakerne spås de to henholdsvis en 5. og en 4. plads, så forudsigelserne er næppe helt skæve.

Nabolande og vennetjenester

Ud over forudsigelserne har gruppen også modelleret noget af det, som alle taler om, men ingen er helt sikre på. Nemlig om der er et kulturelt eller geografisk bias, sådan at nabolande gør hinanden "vennetjenester" ved at stemme på hinanden.

Dette bliver angrebet på to måder. For det første bliver denne effekt brugt til at vurdere en sangs egentlige kvalitet. Hvis en sang for eksempel har fået rene 12-taller fra alle nabolandene, men derudover ikke har fået et eneste point, får den en lav kvalitet. Hvis en sang til gengæld har fået bare en 2-3 points af en stor del af de andre lande, tyder det på, at sangens kvalitet i sig selv er god.

Derudover har gruppen lavet en graf der viser generelle tendenser som at lande som at Estland typisk får mange points fra Letland, Finland og Rusland, Irland giver points til Storbritannien, Portugal, Andorra og Spanien giver hinanden points indbyrdes og måske lidt overraskende, at Danmark har en tendens til, udover at give points til Norge, Sverige og Island, at give points til Monaco.

Sætter lid - og penge - på matematikken

De fire studerende Helge Munk Jacobsen, David Kofoed Wind, Benjamin Hughes og Kristian Michael Clarkson har lavet modellerne som et eksamensprojekt i Social data modeling. David Kofoed Wind fortæller, at de faktisk tror så meget på deres beregninger, at de hver især har sat 200 kr på top 5-resultatet, og at de helt sikkert skal følge med på lørdag, når det går løs i Malmø.

Der er ikke mange andre, der tør forudsige resultaterne via statistiske modeller. En engelsk Ph.D.-studerende er også kommet med et bud, men hans model bruger bare næsten en uge på at køre simulationerne, mens DTU-modellen kan køres på 5 sekunder. Da modellen blev testet på semifinalen tirsdag, havde de 7 ud af de 10 rigtige, mens englænderen kun ramte 6.

David Kofoed Wind forklarer, at når f.eks. Belgien gik videre til finalen på trods af modellens forudsigelser, så hænger det slet og ret sammen med, at sangen var god. Sådanne jokere vil der sandsynligvis også være på lørdag, så det må være op til den enkelte, om man tror på mavefornemmelse og musiksmag, eller om man tror på statistikken.

FacebookTwitter