Danskerne vil kende risikoen for arvelige sygdomme

Selvom sygdommene ikke kan behandles, ønsker de svar, viser en befolkningsundersøgelse.

Når det kommer til information om genfejl, er det helt afgørende for halvdelen af danskerne at kende til de alvorlige sygdomme, de har i deres arvemasse, viser en befolkningsundersøgelse. (Foto: © Nikolai Linares, Scanpix)

Kræft, diabetes eller skæv ryg. Dine gener afslører alt om din risiko for at have en arvelig sygdom og andre skavanker.

Men vil du vide, hvad du skal dø af?

For halvdelen af danskerne er det helt afgørende at kende til de alvorlige sygdomme, de har i deres arvemasse.

Når det gælder oplysninger om genfejl, er det vigtigste i forhold ifølge danskerne at vide, om de har stor risiko for alvorlig sygdom. Det betyder mindre, om en sygdom kan behandles, hvornår man bliver syg eller hvordan den går i arv.

Det viser en befolkningsundersøgelse, som Aalborg Universitet har stået for i forbindelse med et forskningsprojekt om danskernes forhold til at få kortlagt gener og fejl i dem - også kaldet gensekventering.

- Det går stik imod den politik, som en række toneangivende genetiske selskaber har argumenteret for. Man er gået ud fra, at befolkningen kun skal informeres om mulige sygdomme, de kan behandles for, fortæller en af de to forskere bag projektet, professor i anvendt etik Thomas Ploug fra Aalborg Universitet.

Projektet er udgivet i tidsskriftet PlosOne.

Vi er ligeglad med, om det kan behandles

Gensekventering bliver i stigende grad brugt. Tidligere har lægerne lavet gentest, der kun fokuserer på en enkelt sygdom.

Men teknologien gør det nu muligt, at få lavet en fuld kortlægning af dine gener og eventuelle genfejl billigere end tidligere.

Fordelen ved en fuld kortlægning er blandt andet, at man tidligt kan indlede behandling og arbejde forebyggende med sygdomme. Men det er dog ikke altid, at dette er en mulighed.

- Men muligheden for behandling er altså ikke så afgørende for, om folk gerne vil vide noget om deres gener, siger Thomas Ploug.

Tal fra undersøgelsen

  • For 50 procent er det helt afgørende at kende til de alvorlige sygdomme, de har i deres arvemasse

  • ​For 11 procent er det meget vigtigt at vide, om der er god videnskabelig evidens for, at de kan udvikle en sygdom på baggrund af en genfejl

  • For 5 procent gælder det, at de faktisk helst ikke vil vide noget om genfejl, hvis de kan give alvorlige sygdomme