De fleste blåhvaler er højrehåndede

Blåhvaler ruller mest til højre, når de åbner gabet om en sværm af byttedyr, viser ny forskning.

Forskerne fulgte 63 blåhvaler over seks år via sensorer og fandt ud af de fleste af hvalerne foretrak at rulle til højre - ligesom de fleste mennesker er højrehåndet. (Foto: Craig Hayslip © Oregon State University Marine Mammal Institute)

Blåhvaler er det største dyr, der nogensinde har levet på Jorden med en længde og vægt op til henholdsvis 33 meter og 200 ton. Alligevel lever disse giganter af helt små rejelignende dyr kaldet lyskrebs eller krill.

Når de store hvaler sætter jagten ind disse små dyr, har forskere nu fundet ud af, at hvalerne for meste laver et rul til højre inden de gaber over sværmen af lyskrebs. Lidt ligesom de fleste mennesker er højrehåndet.

- Blåhvaler nærmer sig en sværm af lyskrebs ved at rulle om på siden. Vi opdagede, at mange af dem udelukkende rullede på deres højre side, mens færre rullede til venstre og resten lavede en af kombination af højre eller venstre, siger Ari Friedlaender, der er ledende forsker på studiet bag opdagelsen.

Disse rul på siden udgør op til 90 procent af blåhvalernes manøvrer, når de nærmer sig en sværm af lyskrebs.

Kan skifte mellm højre og venstre

De "højrehåndede" blåhvaler bruger dog også deres venstre side, når det kommer til en helt bestemt manøvre. Når blåhvalerne stiger op fra dybet i en stejl vinkel til sværm af lyskrebs ved overfladen, så laver de et rul hele vejen rundt om sig selv.

Denne manøvre laver hvalerne næsten altid til den venstre side - selv dem, der normalt ruller til højre, forklarer Ari Friedlaender.

Sværmene af lyskrebs mellem 3 og 30 meter fra overfladen er som regel mindre og ikke så tætte, som sværmene dybere nede.

Blåhvalerne foretrækker derfor muligvis at rulle til venstre ved overfladen, fordi de så kan holde øje med sværmen med deres højre øje, som er bedre end det venstre øje, ifølge Ari Friedlaender.

- Det her er de største dyr på planeten og at skaffe føde er en meget krævende opgave, der tager tid, så det er vigtigt at kunne få mest muligt ud af hver eneste mulighed for at få føde, siger Ari Friedlaender.

Ruller i dybet på rutinen

Ved dybder på mere end 200 meter kan blåhvalerne ikke se lige så godt, derfor mener forskerne, at hvalerne på denne dybde ruller til højre af på grund af vaner og rutiner.

- Det her er ikke kun den første rapportering om præferencer i forhold til højre og venstre side hos blåhvaler, men det viser også, at hvaler kan ændre præference alt efter, hvad de laver, siger Ari Friedlaender.

Facebook
Twitter