De fleste jordlignende planeter er endnu ikke født

Data fra Hubble- og Kepler-rumteleskoperne tyder på, at der er masser af gas til overs i Mælkevejen til planetdannelser.

Illustrationen giver et kunstnerisk indtryk af de utallige jordlignende planeter, der bliver født i det foranderlige univers. (Foto: © NASA og ESA og G. Bacon (STScI), NASA og ESA og G. Bacon (STScI))

VIDENSKABSILLUSTRATIONEN

Da vores solsystem blev skabt for 4,6 milliarder år siden, var det endnu så tidligt i universets historie efter Big Bang, at der kun var blevet skabt omkring 8 procent af de potentielt jordlignende planeter.

For de resterende 92 procent af planeterne mangler hovedparten af planetdannelsen stadig at finde sted. Samtidig vil planetdannelsen fortsætte længe efter, at vores egen sol har opbrugt sin brint.

Det konkluderer forskere fra Space Telescope Science Institute (STScI) in Baltimore i Maryland i USA på baggrund af et teoretisk studie af data fra NASA's Hubble-og Kepler-rumteleskoper, skriver NASA.

Mange år til at skabe liv

For 10 milliarder år siden skete stjernedannelsen hurtigt, men der blev ikke brugt ret meget hydrogen (brint) og helium.

I dag sker stjernefødslerne langsommere, men der er til gengæld så meget gas tilbage, at der vil kunne blive dannet milliarder af stjerner og planeter.

Forskerne mener, at der er 1 milliard jordlignende klippeplaneter alene i vores galakse Mælkevejen på nuværende tidspunkt.