Derfor får du dårlig ånde

Du kan ikke selv lugte det, men du kan lugte det hos andre – men ved du, hvorfor munden lugter?

Både tunge og tænder påvirker, om du får dårlig ånde. (Foto: unknown © Colourbox)

Dårlig ånde kan være et slemt socialt handicap, der kan ramme os alle – både som afsender – og som modtager.

Men hvad skyldes den dårlige ånde, og hvordan bliver vi bedre til at bekæmpe den? Vi har spurgt Palle Holmstrup, der er professor ved Københavns Universitets afdeling for Parodontologi og afdelingsleder på Tandlægeskolen.

Bakterier i mundhulen

Han forklarer, at dårlig ånde i 85 procent af tilfælde skyldes processer, der foregår i mundhulen. Bakterier i mundhulen nedbryder madrester og døde overfladeceller fra mundslimhinden. Nedbrydningen udløser svovlholdige luftarter, blandt andet svovlbrinte og metylmerkaptan som biprodukt, og det lugter fælt.

Man kan komme langt i bekæmpelse af dårlig ånde ved at børste tænder og særligt tunge, fordi der kan samles madrester og døde overfladeceller i mundhulen, som bakterierne lever af.

- Det hjælper at børste tænder, men der kan gemme sig mange bakterier på tungens overflade, hvor der er en masse små krypter, bakterierne kan gemme sig. Det er derfor en god ide at bruge tandbørste på tungen eller en tungeskraber, forklarer professoren.

Drik mere væske

Udover børstning af tænder og tunge hjælper det meget, at man har væske i mundhulen fx ved at drikke vand.

Svovlbrinte og metylmerkaptan er nemlig vandopløselige, og derfor kan god spytproduktion eller vand hjælpe, fordi det skyller lugten væk. Det er derfor, at man særligt har dårlig ånde om morgenen.

- Man ligger med åben mund, og det udtørrer munden, hvilket giver bedre forhold for bakterierne, forklarer professoren.

Af samme årsag kan man også få dårlig ånde, hvis man faster eller på anden måde spiser lidt. Det betyder nemlig, at spytproduktionen bliver mindre og giver dårligere ånde.

Spis syrlige sager

Er du ikke lige i nærheden af en tandbørste og er bange for at få dårlig ånde, kan du også bekæmpe processen ved at spise sure frugter som fx grape og appelsin. Det gør nemlig mundhulen til et umuligt sted for bakteriernes enzymer, forklarer professoren.

- Enzymerne virker bedst ved pH-værdi 7,2, men spiser man sure frugter, så sænker man pH-værdien. På den måde kan enzymerne ikke fungere så godt.

Andre kilder til dårlig ånde

Skyldes dårlig ånde ikke almindelige bakterier i mundhulen, kan det skyldes parodontitis – det som populært er kendt som paradentose eller tandkødsbetændelse, der er en betændelsestilstand i mundhulen, der også udvikler gasarter. Der skal man dog opsøge en tandlæge og få en tandrensning, forklarer Palle Holmstrup.

Hvis kilden til den dårlige ånde ikke er bakterier i mundhulen eller parodontitis, så er kilden med god sandsynlighed mave, tarme eller sygdomsprocesser i næse/svælg. Her kan tandbørstning eller tungebørstning ikke hjælpe, og man skal opsøge læge.

Generelt opfordrer professoren til, at vi bliver bedre til konfrontere tabuet om dårlig ånde, fordi man kan ikke selv vide, om man har det - og fordi det kan være et tegn på sygdom. Derfor mener han, at vi bør blive bedre til at spørge kolleger eller familiemedlemmer.

- Nogle udvikler ligefrem halitofobi, hvor man udvikler en skræk for at have dårlig ånde. Man trækker sig tilbage som samtalepartner og fra andre mennesker, afslutter han.

Hvad kan du selv gøre mod dårlig ånde

  • Drik masser af vand

  • Børst tænder og tunge

  • Spis sure frugter

  • Rens tænder

  • Gå til tandlægen

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk