Derfor forstår vi andres smerte

Bestemte hjerneceller gør, at vi forstår, hvorfor det gør ondt, når et andet menneske falder.

Av av. Dette billede lagde Alberto Contador ud på sin Twitter-profil efter sit styrt på 16. etape af Tour de France. (© #albertocontador)

BAGGRUND Spejlneuroner blev opdaget i 1990'erne og har siden spillet en vigtig rolle i vores forståelse af, hvorfor vi forstår andres smerte eller hvorfor et spædbarn smiler tilbage til sin mor.

En af forskerne bag opdagelsen er Giacomo Rizolatti, hjerneforsker og professor på universitetet i Parma, Italien. Han endte i hjerneforskningen på grund af to forskellige forhold.

- Min far var læge og jeg besluttede at læse medicin, men jeg blev vild med filosofi, fortæller Giacomo Rizolatti til Videnskabens Verden på P1.

Giacomo Rizolatti lovede sin far ikke at læse psykiatri og så virkede neurologi som et godt valg til at forstå både hjernen og hvad der foregår derinde.

Forskerne så de første tegn på aber

De første forsøg med spejlneuroner blev lavet i makakaber. Her kunne forskerne konstatere, at bestemte hjerneceller reagerede, ikke kun når aben selv udførte en handling, men også når forskeren udførte den.

Hvis forskeren fx rakte ud efter en nød, skete der det samme som hvis aben selv havde rakt ud efter nødden.

Forskerne gav hjernecellerne navnet spejlneuroner. For det så ud til, at aben spejlede forskerens adfærd.

De sendte deres forskningsartikel til det hædrede videnskabelige tidsskrift Nature, men de afslog, for det havde ingen bred interesse, fortæller Giacomo Rizolatti. Deres opdagelse kom til gengæld i et andet videnskabeligt tidsskrift.

Forståelse eller kopiering

Men et er aber - noget andet er mennesker. Der er blevet lavet flere forsøg, der viser, at spejlneuroner også findes i mennesker. Blandt andet slår et nyt dansk studie fast, at sådan er det.

Men spejlneuroner og deres betydning i mennesker er stadig til debat.

Tidligere på måneden fik Giacomo Rizolatti prisen Brain Prize for sin forskning i spejlneuroner.

Følg Marie Hougaard på Twitter på @mariehougaard

Facebook
Twitter