Derfor smed krybdyrene lemmerne og blev til slanger

CT scanning afdækker den evolutionære gåde om slangens tilblivelse.

Hjernen fra Dinilysia patagonica. Til venstre fossilet af den forhistoriske slange og til højre dens indre øre, markeret med blåt. (Foto: Hongyu Yi)

Et 90 millioner år gammelt kranie har givet forskere et fingerpeg om hvordan slangerne blev til. Ved at sammenligne CT scanninger af fossiler fra og kranier af moderne krybdyr, viser det sig at slangernes forfædre smed benene i takt med, at de søgte ind i huler, for både at leve og jage. Det viser et nyt studie, netop lanceret i det videnskabelige tidsskrift Science Advances. I studiet undersøgte forskerne udformningen i det indre øre hos den forhistoriske krybdyrsart Dinilysia patagonica – et to meter langt slangelignende væsen, som levede i huler for 90 millioner år siden.

Ved at sammenligne scanningerne af det fossile kranie med virtuelle 3D modeller af moderne firben og slanger, viser der sig en karakteristisk struktur i det indre øre hos de dyr, som aktivt graver huler og som hjælper dem til at opdage byttedyr og fjender. En struktur der ikke ses hos arter som lever på jorden eller i vand. Studiet giver desuden forskerne et fingerpeg om at Dinilysia patagonica kunne være alle slangers forfader og at arten sandsynligvis selv levede i huler.

Facebook
Twitter
Emner: