Derfor sparker atleterne bagud før start

Det handler ikke så meget om at ryste musklerne på plads, men mere om en gammel tradition.

Det er meget almindeligt at løbe med pigsko med 6 mm pigge på træningsbaner. I gamle dage var underlaget løst, og der var piggene længere. I dag løber crossløbere med 15 mm pigge, hvis underlaget er meget blødt hele vejen. (Foto: Hanne Kokkegård- dr.dk/viden © DR Videnskab)

Hvis du i disse dage kigger med på DR3 og ser VM-atletik fra Moskva, så vil du ofte se, at sprinterne lige sparker bagud som heste, før de sætter fødderne på plads i startboksen.

Som om de lige en sidste gang vil ryste musklerne på plads eller holde dem varme, før startskuddet lyder.

Det vil de måske nok også, men faktisk er det mere en gammel tradition, at man gør sådan inden for atletik. Det siger den tidligere atlet Erik Bruun Simonsen.

Han er i dag lektor på Institut for Neurovidenskab og Farmakologi ved Københavns Universitet, hvor han forsker i bevægelse, træning, sport og muskler.

Så renser vi hovene

I gamle dage var stadioner såkaldte cindersbaner. Cinders består af slagger (afbrændt kul) og grus.

Og så løb atleterne med pigsko med lange pigge for at få ordentligt fat i underlaget. På den måde kunne de få fart på uden at skride.

- Når de så lige skulle gøre sig klar til starten, sparkede de bagud for at rense pigskoene for det værste slagger, siger Erik Bruun Simonsen til dr.dk/viden.

- Og det er blevet noget, man bare gør inden for atletik, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk