Det sidste store skibsvrag fra Jyllandsslaget er fundet

Briterne har ledt efter skibet, siden det sank for 100 år siden, men nu har dansk dykkerfirma fundet HMS Warrior.

Skærmprint fra YouTube-videoen HMS Warrior ROV footage. (Foto: © JD-Contractor A/S, JD-Contractor A/S)

Midtvejs mellem Skotland og Norge i norsk farvand har vraget af det britiske krigsskib HMS Warrior gemt sig i 100 år.

Selv om briterne har ledt efter vraget mange gange, siden det sank 1. juni 1916, blev finderen Holstebro-dykkerfirmaet JD-Contractor.

I august fandt firmaet frem til vraget 83 meter nede og 23 sømil (cirka 42 km) mod øst fra det sted, hvor briterne troede, at HMS Warrior sank.

Det sidste af 25 meget store skibe

Fundet er netop blevet offentliggjort, og dykkerfirmaet arbejdede på vegne af Sea War Museum i Thyborøn, der registrerer alle skibsvrag fra Jyllandsslaget.

Jyllandsslaget bliver kaldt verdens største søslag og fandt sted den 31. maj og 1. juni 1916 i Skagerrak og Nordsøen.

Gert Normann Andersen, der både er direktør i Sea War Museum Jutland og JD-Contractor, er meget glad for fundet.

- Det er det sidste af 25 meget store skibe, som forliste under Jyllandsslaget, og som vi manglede at finde. Så det er et meget vigtigt fund, siger han til DR Viden.

Flere opsigtsvækkende fund

JD-Contractor har den seneste tid stået bag flere opsigtsvækkende vragfund, som DR har fortalt om. For nyligt sendte DR3 live fra den britiske ubåd Tarpon 99 km ude i Nordsøen – 40 meter nede, som dykkerfirmaet havde fundet.

Og JD-Contractor og Sea War Museum Jutland stod også bag fundet af den tyske ubåd, UC-30, fra Første Verdenskrig.

Ubåden ligger sprængfarlig med 18 miner og seks torpedoer om bord i sejlrenden på 20 meter vand kun 9 km vest for Esbjerg ud mod Horns Rev.

Greb en udfordring

Lige med HMS Warrior var der faktisk tale om en udfordring, som man ikke kunne lade gå sin næse forbi, forklarer Gert Normann Andersen.

Så sent som sidste år forsøgte briterne at finde skibet med et stort undersøgelsesskib, men forgæves. Da JD-Contractor så havde en britisk professor med ude at sejle tidligere i år, sagde han, at han ikke mente, at man ville kunne finde skibet.

- Det var en udfordring. Når briterne ikke selv kunne finde skibet med deres største og mest avancerede undersøgelsesskib, ville vi gerne vise, at vi kunne gøre det, siger Gert Normann Andersen.

Vrag nummer 27 var HMS Warrior

Og så gik jagten ind på skibet, der er meget kendt i Storbritannien.

Dykkerfirmaet satte sig for at undersøge 30 vrag i det mulige forlis-område, og vrag nummer 27 var HMS Warrior.

Det lå som nævnt 23 sømil fra det sted, som briterne mente, at skibet gik ned.

71 besætningsmedlemmer ud af 743 mand om bord omkom, men resten blev reddet i land.

Endte med bunden i vejret

Ifølge historien blev besætningen bjerget i dårligt vejr. Og på det tidspunkt lå skibet næsten nede i havoverfladen med dækket. Så man regnede med, at det ville gå ned og stå på ret køl på havbunden. Men man kunne ikke finde skibet igen.

Fundet viser, at skibet drev langt væk, før det stod på hovedet og endte med bunden øverst som et slags skildpaddeskjold.

Ifølge billederne stikker den knækkede mast ud fra skibet ligesom et V, så selve spidsen ligger inde under skibet.

Selve bunden har beskyttet skibet mod erosion, så metallet ikke er så nedbrudt, som man ellers normalt ser efter så mange år på havets bund, forklarer Gert Normann Andersen.

Skibet kommer til at ligge uberørt

Der kommer ikke til at ske noget med HMS Warrior, udover at myndighederne har registreret, hvor det er.

- Briterne vil ikke have, at man rører ved deres krigsskibe. De skal blive liggende både af hensyn til eventuelle ofre (krigsgrav), og fordi det er militærmateriale, forklarer Gert Normann Andersen.

De 26 andre skibe, som JD-Contractor undersøgte på vejen mod HMS Warrior, har firmaet og museet målt længde og bredde på ved hjælp af en 3D-scanning af vragene.

Når man sammenholder de oplysninger med arkiverne over forsvundne skibe i området, kan man se, hvilke skibe der formentlig er tale om.

Det er et stort arbejde, forklarer Gert Normann Andersen. Men det hjælper meget, hvis man også sender en mini-ubåd ned og tage billeder af skibene.

DR3 fortæller historien den sprængfarlige ubåd

Det er historien om fundet af den tyske ubåd, UC30, der forsvandt under Første Verdenskrig og blev fundet igen i august 2016.

Dengang var DR3 med på Nordsøen og med til at løse mysteriet om, hvor og hvordan ubåden forliste på 20 meter vand i en sejlrende 9 km vest for Esbjerg.

Herunder kan du se en video om fundet af HMS Warrior