Dinosaurerne kunne have været historiens første turtelduer

Moderne fugles parringsadfærd kan være opstået for 100 millioner år siden.

Illustration af hvordan to hanner er i færd med at konkurrere om hunnerne, ved at skrabe i jorden. AFP / NATURE / XING LIDA AND YUJIANG HAN / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / NATURE/XING LIDA/YUJIANG HAN" (Foto: XING LIDA © Scanpix)

Nyfundne fossile skrabemærker uden for en række 100 millioner år gamle sandstensklipper i Colorado giver for første gang et indblik i dinosaurernes parringsadfærd.

Mærkerne, hvoraf flere beskrives som værende så store som badekar, minder i høj grad om de skrabemærker, som en række nutidige fugle laver, når hannen vil vise hunnerne, at han er den rigtige redebygger og partner at satse på.

Det viser et nyt studie, ledet af den erfarne palæontolog, professor i geologi og ekspert i dinosaurer-spor Martin Lockley.

- Disse er de første steder med tegn på dinosaurernes parringsadfærd, der nogensinde er gjort og første bevis på dinosaurernes frieri, siger Lockley i en pressemeddelelse.

Fundene er gjort på steder i den bjergrige amerikanske delstat, hvor man har fundet en lang række fossiler af både kød- og planteædende dinosaurer.

Undersøgelsen peger altså på, at den selektion vi kender fra nutidens natur, hvor det er de stærkeste hanner, som fører generne videre, har fundet sted helt tilbage i dinosaurernes tid.

Hidtil har forskerne kun kunnet gisne om fortidens forplantningsadfærd, men har nu for første gang fået et fysisk hint om hvordan det rent faktisk foregik.

Studiet er publiceret i tidsskriftet Scientific Reports.

Studiets hovedforfatter Martin Lockley (th) and medforatter Ken Cart kneeling ved en nogle af de nyopdagede skrabemærker i det vestlige Colorado. / AFP / NATURE / M.LOCKLEY / (Foto: M.LOCKLEY © Scanpix)