DNA afslører hvorfor katte og mennesker er venner

Katte har gener, der gør dem særligt glade for belønninger, og det forklarer katten og menneskets 10.000 år gamle venskab.

Forskere har undersøgt kattens DNA, som afslører, at katten er glad for belønning. (Foto: Scanpix)

De første arkæologiske beviser på, at mennesker har holdt katte, er 9.000 år gamle.

Hunde blev derimod domesticeret for 30.000 år siden, og det er en del af forklaringen på, hvorfor hunden - og ikke katten - er menneskets bedste ven.

Derfor overraskede det forskere, da de i kattens DNA fandt konkrete eksempler på, hvordan den tamme kat er tilpasset et liv blandt mennesker.

Tamme katte elsker en god belønning

Forskerne sammenlignede DNA fra vilde katte med DNA fra tamme katte for at undersøge, hvordan den tamme kat har udviklet sig i de 10.000 år, der er gået, siden mennesket tog den ind.

Resultaterne viste, at de gener, som var forskellige, primært har at gøre med hukommelse, frygt og belønning.

Og især en glæde ved belønning er en vigtig egenskab, når et dyr skal domesticeres.

Katten blev kælen af menneskets venskab

Katten og menneskets venskab begyndte sandsynligvis, fordi katten tog de mus, som ellers åd menneskets afgrøder.

Og forskerne gætter på, at mennesket gav katten belønning for at jage musene væk, hvilket fik kattene til at blive, selvom de normalt foretrækker et ensomt liv.

Mennesket foretrak samtidig de mest føjelige katte, og avlede derfor på dem, som var kælne, hvilket mange generationer senere altså kan læses i kattens DNA.

Gener afslørede også særlige sanser

Forskerne stoppede dog ikke ved fundet af de gener, som gør tamme katte tamme.

De sammenlignede også kattens gener med tigerens, og fandt at de to arter har nogle gener tilfælles, som gør begge arter i stand til at fordøje en kost, som består udelukkende af kød.

Forskerne fandt også de gener, som giver katten dens ekstraordinært gode syn ved lav belysning, og som gør den i stand til at jage om natten, samt gener, der giver katten en særlig god høresans inklusiv evnen til at høre ultrasonisk lyd, hvilket den bruger, når den opsporer sit bytte.

Katten har særlig evne til at lugte en mage

Endelig undersøgte forskerne også kattens lugtesans.

Generelt er hundens lugtesans bedre end kattens, men på et punkt er katten overlegen - nemlig når det gælder de duftstoffer, som samlet kaldes feromoner.

Feromoner gør kattene i stand til at lugte hinanden på stor afstand, og da katte lever solitært, er det en fordel, når de skal finde en mage.

Hunde levede oprindeligt i flokke, hvorfor det ikke var nødvendigt for dem at lugte vej til en mage.