DNA-jægeren Eske Willerslev anbefaler fire inspirerende bøger

Vil du fordybe dig i bøger om oprindelige folk, så har DNA-forsker Eske Willerslev de bedste bud.

Eske Willerslev er en af Danmarks mest prominente forskere. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Over denne sommer har vi samlet bogtip fra nogle af Danmarks skarpeste hjerner, hvor de anbefaler bøger om videnskab, teknologi, miljø eller andet, der har inspireret dem.

Vi starter vores anbefalings-serie med superforskeren Eske Willerslev, der forsker i vores fælles fortid vha. DNA. I jagten på de bedste kilder har han rejst på ekspeditioner over hele kloden, og her kan du bl.a. læse, hvorfor han har et helt personligt forhold til Henrik Pontoppidans mesterværk "Lykke-Per". Den læste han på den siberiske tundra, hvor han var pelsjæger som ung.

The Lance and the Shield: The Life and Times of Sitting Bull

Af Robert M. Utley Bogen du må læse, hvis du interesserer dig for eller fascineres af prærieindianere og Sitting Bull. Den indeholder stort set alt, hvad vi ved om den store Lakota (Sioux) leder.

Man kan ikke andet end at komme til respektere et menneske, som de fleste af nutidens ledere kan lære meget af: Folket er det vigtigste, og ømhed går hånd i hånd med mod og handlekraft.Læs mere her

The Yukaghir and the Yukaghirized Tungus. Memoirs of the AMNH; vol.13

Af Waldemar Jochelsen/Vladimir Jochelson

Dette er fagbogen for nørden, som vil vide noget om det nordøstlige Sibiriens oprindelige folk. Waldemar Jochelson levede med yukagirerne ved den øvre del af Kolyma-floden i det nordøstlige Sibirien omkring århundredeskiftet, og hans værk repræsenterer den mest omfattende beskrivelse af et folk, som selv den dag i dag repræsenterer et mysterium.

Sagnene fortæller, at deres bål engang var talrige som stjernerne på himlen, og at de taler et sprog som ikke er beslægtet med noget andet i verden. Men hvor kommer de fra? Da Jochelson ankommer, er der nogle få tusind tilbage.

Jeg besøgte dem selv i 1993 og mødte den sidste af Korkodon-yukagirerne. De er i dag så opblandet, at vi ikke ved hjælp af genetik på nulevende yukagir kan sige, hvorfra de kommer, og næsten ingen (hvis noget overhoved) taler deres sprog. Men ved at gå tilbage i tiden og udvinde DNA fra gamle skeletter, er vi ved at løse mysteriet. Fortsættelse følger.

Pelsjægerliv i Canada

Af Helge Ingstad

Bogen du bare må læse, hvis du drømmer om at blive pelsjæger. Og som inspirerede mig til at følge drømmen. Det er bogen, der får dig til at drømme dig væk, mens du lærer teoretisk, hvad du skal kunne.

Helge Ingstad er ikke særlig populær i danske kredse, da han løb med æren for utvetydigt at bevise, at vikingerne kom til Amerika før Columbus lige for næsen af danskerne (men det er en anden bog af manden).

Men Helge Ingstad er ubetinget et stort menneske, der viste at store videnskabelige opdagelser kan komme fra eventyrlyst og ikke behøver at være forankret i faguddannelse (manden var uddannet jurist).Læs mere her.

Lykke-Per

Af Henrik Pontoppidan

Har du ikke læst den endnu, så er det på tide. Den er lige så relevant i dag, som da den blev skrevet. Det er bogen om forstokkethed og nidkærhed, om at bryde med normen og betale prisen for at have udsyn og ambition i Jantelovens Danmark. Man følger ingeniøren fra ringe kår men med drømmen om at skabe noget stort.

I den forbindelse vil jeg gerne anbefale Casper Christensen og Frank Hvams nye fim ’Dan Dream’, som omhandler samme emne, og efter min mening er den bedste danske film lavet i flere år.

Jeg læste Lykke-Per, mens jeg var pelsjæger i Sibirien og kom igennem 4-5 sider dagligt, som efterfølgende blev brugt til toiletpapir i 50 graders frost. Ikke fordi den havde fortjent det, men fordi jeg havde glemt toiletrullen derhjemme. Bogen har prentet sig ind i min bevidsthed på mere end en måde. Et mesterværk.Læs mere her

Glæd dig til flere gode bud på inspirerende læsning over sommeren med bl.a. Vincent F. Hendricks og Eske Willerslevs bror, Rane Willerslev, der er direktør på Nationalmuseet.

Facebook
Twitter