DR3 Live fra stratosfæren: Sonde brager ned i Rold Skov

Ballonen sprang, og mens sonden styrtede mod jorden, og radioamatører er på vej mod Rold Skov for at finde den hvide ballon.

- Jeg vrøvler, jeg ved det godt. Men jeg er ligeglad, for jeg er så glad!

Det blev DR3's reporter Lars Ostenfeldt - bedre kendt som Ostefar - der foran en flok erfarne radioamatører fandt DR3's sonde i mørket i Rold Skov nord for Viborg kl. 21.05.

- Den her, jeg står med, har været mere end 27 kilometer oppe. Jeg står og rører ved noget, der har været oppe i stratosfæren, forklarer han forpustet.

Se Jorden som en astronaut

Sonden var blevet sendt op med en vejrballon tre en halv time før fra Flyvestation Karup i Vestjylland, og var DR3's filter på, at Danmark i dag fik sin første astronaut.

Andreas Mogensen blev onsdag morgen sendt af sted med en russisk raket fra Kasakhstan. Af sted mod rumstationen ISS, hvor han snart kan se Jorden fra 400 km's højde.

Det er godt for ham. Men hvad med os andre? Vi har onsdag aften kunnet se Jorden fra knap 30 km's højde med kameraet i DR's hvide ballon.

- Det ser turbulent ud

Og det gjorde mange tusinde tv-seere.

- Jaaaaaaa, der sprang den, skreg vært Joachim Brandt-Møller, som guidede seerne igennem DR3 "Live fra verdensrummet".

Den hvide helium-ballon sprang i 27,8 km's højde, og straks steg begejstringen til stratosfæriske højder i DR3's studie.

- Det ser turbulent ud, men bare rolig. Snart folder en faldskærm sig ud og fører sonden ned mod jorden, forklarede han.

Sonde raser ned mod Rold Skov

Radioamatører og DR's reporter satte sig straks bag rattet og kørte mod Rold Skov nord for Viborg for at lede efter sonden. Og da programmet fortsatte på DR's hjemmeside, dr.dk, sad knap 5.000 seere klistret til deres web-tv.

Det var forventet, at ballonen ville sprænge i denne højde. Men mod forventning foldede faldskærmen sig aldrig rigtigt ud, og sonden styrede derfor mod jorden med for høj fart.

Spændingen spredte sig langt ud fra skærmen, og på de sociale medier blev der fulgt begejstret med fra sidelinjen.

Hele programmet kan ses torsdag på dr.dk/tv.

DR sender live igen fredag

DR3 Live fra verdensrummet blev søsat, fordi Danmarks første astronaut, Andreas Mogensen, onsdag morgen blev sendt af sted med raket mod Den Internationale Rumstation ISS.

Af sted mod 10 dage i rummet, hvor han kan se Jorden oppefra.

Og det er jo godt for ham. Det er godt for Danmark. Men hvad med os andre? Derfor fik hele Danmark onsdag aften chancen for at se vores Danmark fra knap 30 km's højde.

Andreas Mogensen lander på rumstationen fredag morgen. Du kan se med live på DR2 fra klokken 8.30 og følge med på dr.dk fra klokken 8.00.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk