Dræb kroppens "zombieceller" og forbliv ung

For at holde kroppen ung, skal celler, som er gået i stå, slåes ihjel, viser nyt studie. Ikke så simpelt, siger dansk forsker.

Huden ældes med tiden. Men ved at fjerne særlige celler, kan den udvikling måske stoppes. Dansk forsker er dog skeptisk. (Foto: Evgeny Atamanenko © ColourBox)

Dine celler holder dig ung og sund. Men bliver de angrebet af en infektion, ældes de. Dit hår bliver tyndt, din hud bliver mere tør, og dit ansigt ændrer måske farve. Du bliver gammel.

Men nu har forskere fra bioteknologi- og medicinalfirmaer i USA måske fundet en måde at stoppe aldringsprocessen på.

Når celler bliver skadet, udrydder de enten sig selv, eller også mister de deres evne til at gro og ender med at sidde fast i din krop.

De sidstnævnte kaldes også for zombieceller, og dem har forskerne nu formået at slå ihjel hos mus.

Skal testes på mennesker

Forskerne har lokaliseret et organisk stof, der kan dræbe zombiecellerne. I forsøget fik musene deres pels og styrke tilbage. Medicinalfirmaet Unity Biotechnology fra Californien har videreudviklet stoffet og har nu planer om at sprøjte stoffet direkte ind i zombiecellerne hos mennesker med dårlige knæled.

Hvis zombiecellerne dør, kan de nye celler reproducere bindevævet og gøre knæleddet ungt igen.

Forsker: Så simpelt er det ikke

Biogerontolog på Aarhus Universitet Suresh Rattan har forsket i aldringens biologi. Han mener, at undersøgelsens mål er naivt.

- Det er en meget interessant undersøgelse, men det er desværre ikke så simpelt, at det kan være nøglen til at stoppe aldringsprocessen, siger Suresh Rattan.

Han understreger, at man stadig ikke har nogen idé om, hvor mange celler, der skaber problemer i kroppen.

- De forsøg der har været på at spotte aldrende celler ”zombieceller” i normal hud eller et hvert andet organ har i de fleste tilfælde ikke været succesfulde, siger Suresh Rattan og fortsætter.

- Grunden til at vi bliver gamle er ikke fordi, de aldrende celler ophober sig i kroppen. Det er lige omvendt. De ophober sig i kroppen, fordi vi bliver gamle. Det er ligesom med hønen og ægget, siger han.

Bonusinfo: Zombieceller giver kroppen gys

  • Zombiecellerne kan også sende forkert information til din hjerne, og det kan give et gys i kroppen.

  • Når zombiecellerne gør det, betyder det, at de sender nødsignaler til hjernen om, at de skal repareres. Men din hjerne sender de forkerte byggeklodser tilbage til zombiecellerne, og så forstærkes din aldring, og du kan komme til at se gammel ud tidligere end forventet.

  • Zombiecellerne bliver altså nød til at dø for, at hjernen kan reagere rigtigt på de signaler, cellerne sender.