DR's klimakorrespondent: Metanhuller vil forstærke den globale opvarmning

Metanhuller i den sibiriske tundra skræmmer eksperter, og DR's klimakorrespondent, Jesper Theilgaard, fastslår, at der er grund til bekymring.

Inden for det seneste år er der opstået tre huller i den sibiriske tundra, og forskere mener nu at kunne bevise, at hullerne skyldes store koncentrationer af metangas, der er blevet frigivet fra permafrosten på grund af højere temperaturer.

Et scenarie, forskerne længe har frygtet.

- Det var noget, vi vidste, var en risiko, og som vi har været meget bekymrede for, som vi nu ser som en realitet, siger DR's klimakorrespondent, Jesper Theilgaard.

Forstærker drivhuseffekt

Metangas er en 30 gange mere potent drivhusgas end CO2, og gaslommerne vil forstærke den globale opvarmning, fastslår Jesper Theilgaard.

- Det betyder, at drivhuseffekten bliver forstærket, og det er svært at se, hvordan vi skal stoppe den globale opvarmning, hvis den ikke bliver stoppet meget snart.

Jesper Theilgaard fortæller desuden, at de fleste eksperter forventer at se flere metanhuller end de nuværende tre.

- Det er en selvforstærkende proces, fordi mere gas optør mere permafrost.

DR's klimaekspert Jesper Theilgaard er ligesom flere af sine kolleger meget bekymret for de metanhuller, der er fundet i den sibiriske tundra, og som menes at forstærke den globale opvarmning. (© DR)

Lignende målinger fundet i Canada

Det største af de sibiriske metanhuller er godt 75 meter i diameter og 70 meter dybt. Det befinder sig kun 40 kilometer fra Ruslands største gasfelt, hvor netop metan udvindes og bruges som naturgas. Flere huller i området kan potentielt gøre ondt på den enorme industri.

- Jeg vil tro, russerne er rimeligt bekymrede for det her, siger Jesper Theilgaard.

Inden metanhullerne blev opdaget, havde forskere fundet nogle underlige, meget pludselige stigninger i målinger af metan i undergrunden.

- Det kunne være sådan nogle pust af metan, som pludselig kommer op og spreder sig, siger Jesper Theilgaard.

Disse uregelæssige stigninger er set hyppigt i Sibirien, men også i Canada har målingerne slået ud på samme måde. Her er der endnu ikke fundet metanhuller.

Se videooptagelse af det største af metanhullerne i videoen i toppen af artiklen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk