Du er - næsten - lige så god til at lugte som din hund

Det skyldes traditioner og ikke videnskab, når vi tror, at menneskets lugtesans er primitiv i forhold til andre pattedyrs, viser forskning. Vores lugtesans er bare anderledes.

Hunde er berømte for deres gode lugtesans. De kan bl.a. trænes i at følge spor eller lugte sig frem til narkotika. Men kan vores næse mere, end vi går og tror? (Foto: Sergej Razvodovskij © Sergej Razvodovskij)

Ifølge en artikel publiceret i det videnskabelige tidsskrift Science denne uge er det en myte, at menneskets lugtesans er primitiv i forhold til andre dyrs som fx musens og hundens.

For i virkeligheden er vores lugtesans ekstremt udviklet. Vores lugtesans er bare god til at dufte andre ting end fx hundens, fordi vi bruger den anderledes.

- Jeg er helt klart enig i konklusionerne, siger den danske lugteforsker Alexander Søe Evers Fjældstad, da han præsenteres for den nye forskning.

God lugtesans var dyrisk

Roden til opfattelsen af menneskenæsen som særlig dårlig opstod ifølge artiklen i 1900 tallet.

Den franske antropolog Paul Broca var dengang meget interesseret i, hvad der egentlig skiller dyr og mennesker ad. Hans konklusion blev, at mennesket, modsat mange dyr, har en fri vilje.

Men hvad havde dyrene så i stedet? De var gode til at lugte. På den måde blev lugtesansen gjort til noget dyrisk, som kunne tage styringen fra den frie vilje.

I sagens natur blev det derfor antaget, at menneskets lugtesans ikke var særlig god. En opfattelse, der har holdt ved til den dag i dag.

Vi har en gennemsnitlig lugtesans

De seneste års forskning har dog vist, at Broca’s teori ikke holder.

Faktisk er menneskenæsen ekstremt avanceret, og vi kan adskille omkring en trillion dufte fra hinanden.

Sammenligner vi os med andre pattedyr, placerer vi os midt i spektret fra usædvanlig god til usædvanlig dårlig lugtesans.

Hunde har ganske vist et forholdsvist stort område af både næsen og hjernen, som er specialiseret i at genkende forskellige dufte.

Men det er ikke nødvendigvis kun derfor, at de er blevet verdensberømte for deres snude.

En fordel at gå på fire ben

En sporhunds lugtesans er også god, fordi den er blevet trænet til at opfange og genkende bestemte lugte. Og så har hunden også den fordel, at den går på fire ben:

- Man kan sige, at vores ulempe i forhold til fx hunden især er, at vi går oprejst. Så vores næse er simpelthen længere væk fra sporene, fortæller Alexander Søe Evers Fjældstad, der er læge og forsker i lugtesansens mysterier.

Han henviser til forsøg, hvor studerende er gået ned på alle fire for at følge spor på en mark, nøjagtigt som sporhunde. Og det viste sig, at de studerende faktisk var ganske gode til øvelsen.

Hunden dufter til hundelort, du dufter til rødvin

Så selv om hundene vil være bedre til at opfange visse dufte, vil duften af fx banan være lige tydelig for en hund og et menneske.

Desuden viser det sig, at mens hunde er gode til visse dufte, er mennesker gode til andre:

- Vi er gode til at opfange og genkende de dufte, vi kender. Hunde er ikke nødvendigvis gode til at fange duftnuancerne i fx vin eller parfume, forklarer Alexander Søe Evers Fjældstad.

Og det skyldes ifølge forfatteren til Science-artiklen simpelthen, at vi har forskellige behov og erfarring.

Mistet lugtesans kan ofte behandles

Problemet med at holde fast i den gamle overbevisning er bl.a., at vi på den måde overser hvor stort et tab det er at miste lugtesansen.

Mennesker, som pludselig mister lugtesansen, oplever bl.a. et dyk i livskvalitet og har også en øget risiko for en depression. Derfor er det vigtigt, at vi både træner og anerkender sansens betydning:

- Der er mange af dem, der helt eller delvist mister lugtesansen, som kan behandles. Men det overser vi, hvis vi ikke anerkender sansens vigtighed, siger Alexander Søe Evers Fjældstad.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter