Dybhavsforsker: Selvlysende dyr står for en kæmpe del af jordens arter

​For første gang er det lykkedes at sætte tal på antallet af selvlysende dybhavsarter.

Tre fjerdedele af alle dybhavsarter laver deres eget lys. Her en Frillagalma vityazi, der lyser i laboratoriet. (Foto: Steve Haddock © MBARI)

VIDENSKABSBILLEDET

Lige siden vi i 1930'erne for alvor begyndte at få kendskab til, hvad det dybe hav rummer, har havbiologer været forbløffet over antallet og mangfoldigheden af selvlysende og dyr i havet.

Men kun få undersøgelser har dokumenteret antallet af selvlysende dyr på forskellige dybder.

Men nu har forskere fra Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI) dokumenteret, at tre fjerdedele af dyrene i Monterey Bay ved Californien producerer deres eget lys.

Og ifølge forskerne beviser deres analyse, at selvlysende arter er lige så hyppige som ikke-selvlysende arter:

- I betragtning af at det dybe hav er det største levested på Jorden i forhold til volumen, kan selvlysende dyr med sikkerhed siges at være en kæmpe stor del af jordens arter, siger Séverine Martini i en pressemeddelelse i forbindelse med publiceringen af forskningsresultatet i Scientific Reports.

Det er svært at tælle selvlysende dyr

Man skulle tro, det er nemt at tælle antallet af selvlysende dyr i havet. Fx ved at kigge på videoer eller fotografier taget på forskellige dybder.

Desværre er kun meget få kameraer gode nok til at vise det blege skær af havdyr.

For alt er kulsort 300 meter under havets overflade, og dyrene behøver ikke at lyse meget for at blive set. Desuden lyser de fleste dyr ikke hele tiden, fordi lyset koster dem ekstra energi og kan tiltrække rovdyr.

Tidligere skøn af antallet af selvlysende dyr er lavet på kvalitative undersøgelser. Forskerne fra MBARI er derfor de første, der har lavet en kvantitativ analyse af antallet og vist hvilke typer af selvlysende dyr, der findes på forskellige dybder.

Med data fra 240 fjernstyrede dyk talte forskerne over 350.000 individuelle dyr, som hver især var blevet identificeret af videoteknikere ved hjælp af en stor database, Video Annotation og referencesystem, VARS.

Facebook
Twitter